Genel Sanat Yönetmenliği'ni Selin İşçan'ın yürüttüğü Tiyatro Hayal Perdesi, Özge Özder, Reha Özcan, Ayşe Lebriz Berkem, Selin Tekman, Tuba Karabey, Nihat Alptekin gibi usta oyunculardan oluşan kadrosuyla yurtdışındaki festivallerde önemli başarılara imza attı.

Tiyatro Hayal Perdesi'nin ilk yapımı olan ve yönetmenliğini Avrupa’nın en önemli yönetmenlerinden Aleksandar Popovski'nin üstlendiği "İmparatorluk Kuranlar Yahut Şümürz", geçen yıl 68. Edinburg Fringe Festivali’nde Türkçe sahnelenen ilk Türkçe oyun olarak tarihe geçti. The Times, Guardian gibi İngiliz basının önde gelen yayınlarında övgüyle söz edilen oyun, bu yıl ikinci kez davet edildi. Tiyatro Hayal Perdesi, Fransız Konsolosluğu'nun davetlisi olarak 5-21 Ağustos 2016 tarihlerinde gerçekleşecek 69. Edinburg Fringe Festivali’nde toplam 18 oyun sahneleyecek.Böylelikle ilk kez Türkiye'den bir oyun ikinci kez festivale davet edilmiş oldu.

MİLANO'DA DA TÜRKÇE OYUN


Tiyatro Hayal Perdesi, İngilitere'deki başarısının ardından uluslararası sanat otoritelerinin dikkatini çekerek, Mart ayında İtalya Cumhurbaşkanlığı Himayesi’nde ve Dışişleri Bakanlığı’nın desteğiyle, Milano'da bu yıl 7.'si düzenlenen IL Teatro Nudo di Teresa
Pomodoro Uluslararası Ödülü’ne aday gösterildi. Oyun, İtalyanca üst yazıyla Türkçe olarak 2 kez sahnelendi. 12 ülkenin tiyatrolarının aday olduğu yarışmanın kazananları Kasım ayında belirlenecek.

İKİ TÜRKÇE OYUN


Milano'dan da başarı haberleri beklenirken, Hayal Perdesi bu kez Fransa'nın en önemli tiyatro festivali olan 50. Avignon Off Festivali'ne "Üç Kız Kardeş" ve "İmparatorluk Kuranlar Yahut Şümürz" oyunlarıyla davet edildi.

İmparatorluk Kuranlar Yahut Şümürz ne anlatıyor?

Bizi rahatsız eden nedir? Hayatınızda neyi kabul ya da inkar ederiz; ihtiraslarımız bizi nereye götürür, ne ararız… Alaycı trajedi İmparatorluk Kuranlar Yahut Şümürz, bu ve benzeri sorularla başlıyor. Kule şeklinde yüksek bir evde yaşayan aile, nereden geldiği belli olmayan gizemli bir sesin yarattığı korkuyla kaçmaktadır. Kaçtıkları yer, evlerinin gittikçe daralan ve boşalan üst katlarıdır. Neden korktuklarını bile bilmeyen bu insanların her çıkışı, her kaçışı, korku esaretiyle birlikte yalnızlığa, eksilmeye, çöküşe doğru yapılan bir yolculuktur. Kendi ihtiyaçları adına dünyayı reddeden kişilerin en gizli ve karanlık tutkularına yolculuk eden oyun, trajikomik karakterleri aracılığıyla kaybetmeyi ve son yüzleşmeye kadar her şeyin inkârını gözler önüne seriyor.

Hayal Perdesi Hakkında

Hayal Perdesi Beyoğlu sahnesi, ulusal ve uluslararası toplulukların yaratıcı performanslarına yeni, alternatif bir alan yaratma amacıyla, 2013'te Hayal Kahvesi bünyesinde kuruldu. Hayal Perdesi, performansların niteliğine göre değişen sahne ve seyir düzeniyle 40 ile 150 kişi arasında seyirci kapasitesine sahip. Hayal Perdesi Beyoğlu, bugüne kadar pek çok alternatif tiyatronun oyunlarına ev sahipliği yaptı. Sanat Yönetmeni Selin İşcan ve Yönetmen Aleksandar Popovski önderliğinde ilk yapım İmparatorluk Kuranlar Yahut Şümürz, Nilüfer Belediyesi Tiyatro’nun katkılarıyla 19. İstanbul Tiyatro Festivali'nde 'ilk' prömiyerini yaptı. Uluslararası Üsküp Tiyatro Festivali programında da sahnelenen oyun, 2014-2015 sezonunda Bursa'da ve İstanbul'da seyirciyle buluşmaya devam edecek. Oyun, Edinburgh Fringe Festivali sonrası Kıbrıs’ta da sanatseverler ile buluşacak. Topluluk bundan sonraki projelerini, kültürler ve uluslararası bağlar kurarak hayata geçirmeyi hedefliyor.