Deniz AYAS & Seda TÜRKOĞLU/sozcu.com.tr


Milyonlarca İstanbullunun kullandığı metrobüs ve metro durakları artık müzisyenlerin hem sanatlarını icra ettikleri hem de para kazandıkları yerler oldu. İstanbul'da yaşıyorsanız ve metro,metrobüs, tramvay gibi toplu taşıma araçlarını kullanıyorsanız telaşla koşuştururken kalabalığın arasından yükselen bir gitar ya da bağlama sesine kendinizi kaptırmamanız mümkün değil. İstanbul'da artık bir metro durağından geçerken enstrüman sesleri duymamanız neredeyse imkansız... İşte İstanbul'un toplu taşıma müzisyenleri...

Son 5 yılda yaygınlaşan "toplu taşıma müzisyenliği" aradan geçen süre zarfında kendi kültürünü de yarattı. Öyle ki bölgelere göre icra edilen müzikler de farklılık göstermeye başladı.

Jazz Matiz grubu Osmanbey durağında vatandaşların kulaklarına hitap ediyor... (FOTO: SÖZCÜ)

BAĞCILAR'DA BAĞLAMA, NİŞANTAŞI'NDA SAKSAFON


Örneğin yüzbinlerce İstanbullunun kullandığı Esenler-Bağcılar metro hattındaki duraklarda genellikle bağlama,org gibi müzik aletleri kullanılıyor. Osmanbey,Taksim gibi metro duraklarında ise genellikle gruplar yer alıyor. Osmanbey metro durağının en gözde grubu ise bir saksafoncu ve iki gitarist arkadaştan oluşan Jazz Matiz grubu.

"Taksim metrosundan her geçişinizde 'Game of Thrones' soundtrackini çalan grubu hatırladınız mı? İşte karşınızda Papyon Quartet... (FOTO: SÖZCÜ)


Taksim metrosunun en beğenilen grubu ise 5 arkadaşın oluşturduğu Papyon Quartet...

Gürsel Yılmaz, Bayrampaşa metro durağında hem gitar çalıyor hem de şarkı söylüyor... (FOTO: SÖZCÜ)


Bayrampaşa,Kocatepe gibi metro durakları ise genellikle tek kişilik konserlere ev sahipliği yapıyor.

Görme engelli vatandaşlar da müzik yaparak para kazanmaya çalışıyor. (FOTO: SÖZCÜ)


Görme engelli vatandaşlar bağlama, org ve kaval çalarak para kazanmaya çalışıyor. Bu enstrümanlar genellikle Yenibosna metro ve Bağcılar tramvay durağında İstanbulluların karşısına çıkıyor.

Gayrettepe metro durağı birbirinden usta gruplara ev sahipliği yapıyor. (FOTO: SÖZCÜ)

EN YOĞUN  GAYRETTEPE


Hacıosman-Yenikapı metro hattı ile metrobüsün kesişme noktasında yer alan Gayrettepe durağı ise müzisyenlerin en çok rağbet gösteriği yerlerden. Gayrettepe'den yükselen sesler bir müzik stüdyosunu aratmıyor.

İTÜ metro durağında ise genellikle öğrenciler sahne alıyor. (FOTO: SÖZCÜ)

KİRASI VAR MI? DÜZENLEMEYİ KİM YAPIYOR?


Yüzlerce müzisyenin belli aralıklarla mekan tuttuğu metro ve metrobüs duraklarındaki düzenlemeyi ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi yapıyor. Beyaz Masa'dan telefonla alınan randevular sonucunda ücretsiz olarak müzisyenlere hem sanatlarını icra etme hem de para kazanma imkanı veriliyor. Müzisyenlerin denetimi ise söz konusu duraklardaki güvenlik görevlileri tarafından yapılıyor.