20. yüzyılın ikinci yarısının en önemli Fransız yazarlarından, roman, deneme ve öykü yazarı Michel Tournier, 91 yaşında Paris yakınlarındaki evinde yaşama veda etti.


MICHAEL TOURNIER KİMDİR?


1924 yılında Paris’te doğan Tournier, 1970 yılında yayımlanan, 2. Dünya Savaşı’nda geçen ve adını Goethe’den alan sürükleyici romanı “Kızılağaçlar Kralı”* ile Prix Goncourt ödülünü kazandı. Bundan seneler sonra 2004’te, Arthur Miller, Gunter Grass, Gabriel Garcia Marquez ve başka büyük yazarlarla birlikte, geliri Güney Afrika’daki HIV/AIDS mücadelesine aktarılan “Telling Tales” adlı kısa öykü derlemesine katkıda bulundu. Tournier aynı zamanda çocuk kitapları da yazdı.

Tournier, gerçekçi mekânlarda geçmesine karşılık, mitlerden ve simgecilikten yararlanan ve entelektüel bir kışkırtıcılık içeren metinler kaleme aldı. Roman ve öykülerinin çoğunda mit ya da efsanelerin günümüz atmosferine uyarlandığını görürüz; sık sık cinsel konulara, rahatsız edici takıntılara ve grotesk temalara yer verdi. Her yapıtında ana ya da yan karakterlerden birinin çocuk ve en çok işlediği temanın da masumiyetin yitirilmesi olmasıyla dikkat çekti. Ayrıntılı ve felsefi spekülasyonlara dayanan bir yazım tarzı vardı. İlk romanıyla Fransız Akademisi’nin Roman Büyük Ödülü’nü, ikinci romanıyla Goncourt Ödülü’nü kazanmış, 1972’de Goncourt Akademisi üyeliğine seçilmişti.