Erkeklerin, ağır yük kaldırmak konusunda kadınlardan daha dikkatsiz olduğunu belirten Aydın Liva Hastanesi hekimlerinden Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ziya Demirtaş, hem bu nedenle hem de ağır çalışma şartları ve stres gibi nedenlerle fıtık olma riskleri arttığını belirtti.

Gelişen teknoloji ile artık bir çok ameliyatın açık cerrahi sistem yerine laparoskopik yöntem ile delik açılarak halk arasında kapalı ameliyat adı verilen sistemle yapılabildiğini belirten Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ziya Demirtaş, kasık, mide fıtığının yanında reflü ameliyatının bu sistemle yapılıp hastaların 1 gün sonra normal yaşamına döndüğünü söyledi.
"Ağır çalışma koşulları nedeniyle erkekler daha çok risk altına"

FITIK HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELER?

Gelişen teknolojiye rağmen gerek hayat şartları gerekse ağır çalışma koşulları yüzünden fıtık rahatsızlığının erkeklerde kadınlara oranla yaklaşık 7 kat daha fazla yaşandığını kaydeden Op. Dr. Demirtaş, “Özellikle ağır kaldırmaya bağlı gelişen kasık fıtığı her yıl on binlerce erkekte görülüyor. Kasık fıtığı, karın içi organların, normal pozisyonlarını terk ederek dar boyunlu bir kese içinde kasık bölgesine kayması sonucu oluşuyor. Erken müdahale edilmemesi halinde bu hastalık, fıtık kesesi içine giren bağırsak gibi organlarda delinme ve tıkanmalara neden olabilir. Fıtık hastalığının en önemli belirtilerinden biri kasık bölgesinde oluşan şişlik. Kasık fıtığı bulunan ve şiddetli ağrı şikayeti gelişen hastaların acil ameliyat edilmesi gerekiyor. Özellikle erkeklerde genç yaşlarda ağır çalışma koşulları, yaşlılıkta ise yaşlanmaya bağlı oluşan kas ve bağ doku zayıflıkları, kasık fıtığı oluşumunda başlıca nedenleri arasında yer alıyor. Erkeklerde testislerin karın dışında olması, buraya uzanan kanallardan fıtık oluşmasına neden olur. Kadınlarda ise yumurtalıklar karın içindedir. Bu nedenle kasık fıtığı, kadınlarda erkeklere oranla çok daha az görülür” dedi.

NASIL ÖNLEM ALMALI?

Gerek doğal yapıları gerekse erkeklik içgüdüsü nedeniyle yük kaldırmalarda erkeklerin kadınlara oranla vücutlarını daha dikkatsiz kullandığını belirten Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ziya Demirtaş “Özellikle kasık fıtığına karşı ağır yük kaldırmaktan sakının. Kabızlık için önlem alın, bol lifli gıdalar ve bol sıvı tüketin. Şiddetli öksürük hastalığınız varsa tedavi ettirin. C vitamini tüketimini artırın” diyerek yaşamı önemli derecede olumsuz etkileyen fıtık rahatsızlığına karşı vatandaşları uyardı.