Stres ve duruş bozukluğunun da etkisiyle boyun ağrılarından yakınanların sayısı gittikçe artıyor. En çok hareket eden bölgelerden biri olan boyun bölgesindeki ağrıların dikkate alınması gerektiğini belirten Dr. Ülkü Sarpkaya, özellikle fıtıkla sonuçlanabilecek ağrılar konusunda uyardı.

BOYUN BÖLGESİ NEDEN ÖNEMLİ?

Boyun bölgesi, baş ile gövde arasında önemli yapılara ev sahipliği yapar. Boyun iskeletinde 7 adet boyun omuru, omurlar arasında diskler ve içerisinde omurilik bulunur. Omurganın en hareketli parçası boyun bölümüdür. Hareketin fazla olması nedeniyle aşırı kullanmaya bağlı yıpranmaların olması ve günlük yaşamda gelişebilecek zedelenmeler nedeniyle boyun ağrılarına sık rastlanır.



SEBEPLERİ NELER?

Boyun omurlarının hareketini sağlayan eklemler arasındaki disklerin sinirlere baskı yapması sonucu boyuna ve kola yayılan ağrılara sebep olur. Başlangıç aşamasındaki boyun fıtığının ön belirtisi sık sık yaşanan “boyun tutulmaları” dır. Herhangi bir zorlama ya da rüzgar çarpması olmadan boyun tutulmaları yaşanıyorsa sebebi boyun fıtığı olabilir. Boyun fıtığının yol açtığı ağrılar, boyun ile birlikte baskıya maruz kalan sinirin takip ettiği yoldaki kol, el, sırt, omuz bölgelerine yayılır. Boyun hareketlerini zorlaştırır ve kısıtlar. Sinir üzerindeki baskı nedeniyle ellerde, kollarda güç kaybı yaşanabilir ve uyuşma meydana gelebilir. Boyun ağrılarının temelinde boyun ligamanlarının yani bağlarının gevşekliği yatmaktadır. Boyun bölgesi bağları gevşek olduğunda yeterli stabiliteyi sağlayamamakta ve bu da boyun ağrısının ilk basamağı miyofasial ağrıya ve boyun düzleşmesine sebep olmaktadır. Zamanla omurlar arası diskin de kayması ile boyun fıtığı tabloya eklenir. Bu sürecin devam etmesi ve yaşla birlikte yıpranmanın artmasıyla boyun kireçlenmesi gelişir.



TEDAVİDE PROLOTERAPİ METODU

Proloterapi metodu kas iskelet sistemini etkileyen fıtık, kireçlenme, yırtık gibi tüm ağrılı durumların kalıcı iyileşmesini sağlayarak tedavi imkanı veren önemli bir uygulamadır. İlk kez Amerika’da popüler olmuş ve özellikle sporcu yaralanmalarında ve kronik dejeneratif hastalıklardaki başarısı nedeniyle uzun yıllardan beri uygulanmaktadır. Eğitmeni olduğum Bilimsel Proloterapi Derneği bünyesinde yaptığımız kurs ve çalışmalar nedeniyle ülkemizde de giderek yaygınlaşmaktadır. Vücutta zayıflamış bağ ve tendonların yapışma bölgelerine hücre çoğaltıcı (Proliferan) özelliği olan özel solüsyonlar uygulanarak enjeksiyonlar yapılır. Tedavinin etkinliği yöntemin doğru periyotlarda ve şekilde ehil ellerde doğru uygulanmasına bağlıdır. Proloterapi boyun bölgesi bağlarının güçlenmesini ve dengesini sağlayarak boyun ağrılarının iyileşmesini sağlamaktadır. Proloterapi yöntemi ile boyun ağrıları son derece etkin bir şekilde tedavi edilebilir. Boyun bölgesi bağlarının sağlamlaşması ve boyun dengesizliğinin düzelmesi sağlanarak sağlıklı anatomik yapıya yeniden kavuşmak mümkün olabilmektedir. Uygulanan bölgede kanlanmanın artması ile baş dönmesi ve kulak çınlaması gibi şikayetlere ve baş ağrılarına kalıcı çözüm sağlanabilir.