Bursa Aile Hekimleri Derneği'nin düzenlediği 7. yıl toplantısında, hem Bursa'daki aile hekimleri hem de komşu illerdeki dernek temsilcileri bir araya geldi. Toplantıda konuşan Bursahed Başkanı Dr. Ali Torun Türkiye’de aile hekimliğinin geldiği noktayı verilerle ortaya koydu.

Türkiye'nin ilk olarak 2005 yılında Düzce'de aile hekimleriyle tanıştığını belirten Torun, 2009 yılında da Bursa'da faaliyete geçtiklerini belirtti. Torun, sağlıklı bir toplumun oluşmasında önemli bir yerde olan aile hekimliğinin, özverili çalışmalarla yıllar içinde ciddi yol kat ettiğini belirtti. Torun sözlerine şu şekilde devam etti:

bursa-aile-hekimligi

"Çağımızın vebası kansere karşı erken teşhisin önemini anlattık, kanser taramaları yaptık. Obeziteye karşı bilinçlendirdik, ailemizden biri olarak gördüğümüz hastalarımıza aile planlamasının önemini anlattık. Kapı kapı dolaşıp ev ziyaretleri gerçekleştirdik.

Sağlıklı bir geleceğin, koruyucu hekimliğin benimsenmesiyle mümkün olacağı gerçeğinden hareketle her türlü zorluğa ve kimi zaman da şiddete karşı durarak görevimizi yaptık. Geçmişten bugüne baktığımızda iyi ki de yapmışız, iyi ki de aile hekimi olmuşuz diyoruz. Çünkü, 2009 yılında yüz binde 19.1 olan anne ölümü oranını bugün 4.9’a düşürmeyi başardık. Çünkü daha çok evden neşeli bebek seslerinin çınlamasında pay sahibi olduk. 2009’da binde 6 olan bebek ölümü oranını 5.4’lere çektik, hiç bir bebek ölmesin diye daha da çok mücadele etmeyi sürdüreceğiz.

Vatandaşlarımızın kansere karşı bilinçlenmesinde öncü rol üstlendik, kanser taramalarını artırdık. 2009 yılında 1125 olan mamografi sayısını 14.448’e, 1359 olan Smear sayısını 15.938’e çıkarttık.

Uyuşturucuya karşı savaş açtık, 10 binden fazla kişiye bu konuda eğitim verdik.

Aşılamada yukarı doğru giden ivmeyi daha da üst noktalara çıkardık ve çocuklarımızın yüzde 98’ini verem, kızamık gibi birçok hastalığa karşı aşıladık.

Bitmedi, bitmeyecek. Ülkemizde aile hekimliği henüz ilkokul çağında bir çocuğun yaşında. Toplumumuzun sağlıkla gelişebilmesi için daha atılacak çok adım var. Biz bugün olduğu gibi yarın da bu adımları atmaya, sağlıklı bir gelecek için sağlık hizmeti sunmaya devam edeceğiz. Çünkü biz bir yemin ettik. İnsan sağlığını korumaya ant içtik. Bu yeminimizi yerine getirirken vatandaşlarımızdan da destek bekliyoruz. Sağlığınıza sahip çıkın.

Bütün bunları yaparken bizler için şartlarımızı kolaylaştıran birlikte çalıştığımız meslektaşlarımıza, Dr. Özcan Akan nezdinde Bursa HSM’ye teşekkür ederiz. HSM, TSM ve Ketem çalışanları ile birlikte başardık.."

ÖZER: İLK NÖBETSİZ CUMARTESİMİZ

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Dr. Gürsel Özer de Bursahed Başkanı Ali Torun’u derneklerinin kuruluş yıldönümünü dolayısıyla kutladı. Federasyonun güçlü il dernekleriyle güçlendiğini ifade eden Özer, ilk yıllarda aile hekimlerinin yalnızca reçete yazan, rapor veren doktorlar olarak görüldüğünü ancak zamanla aile hekimliğinin bunlardan ibaret olmadığının anlaşıldığını ifade etti. Özer, “Gebe bir kardeşimiz, hamileliğinin ilk günlerinden doğumunu gerçekleştireceği ana kadar ve hatta lohusalığı döneminde aile hekiminin kontrolü altındaydı. Önce tek başına geldiği aile sağlığı merkezine bebeğini de getirmeye başladı. Kendisinin ve bebeğinin izlenmesini sağladı, çocuğunun sağlıkla büyümesi için aşılarını yaptırdı. O çocuklarla birlikte, aile hekimliği sistemimiz de büyüdü gelişti. Kanserle, obeziteyle, mücadelemizde önemli yol kat ettik. Halkımızın sağlıklı geleceği için çalışmaya devam edeceğiz. Aile hekimleri, her zaman göreve hazırdır. Elbistan’daki ishal salgını, aşılama kampanyaları gibi aile hekimlerinin görev tanımında yer almayan durumlarda dahi aile sağlığı merkezlerimizi açtık, gönüllü bir şekilde halkımızın yanında olduk. Gerektiği zaman üzerimize düşeni yapmaya her zaman hazırız. Ancak aylardır bizlere dayatılan ve hekim başına 0.3 hastanın düştüğü hafta sonu nöbetlerine karşıydık. Bu nöbetlerin efektif olmadığını her fırsatta dile getirdik. Çabalarımız sonuç verdi ve hafta sonu nöbetleri kaldırıldı. Bugün ilk nöbetsiz cumartesimizi de kutluyoruz” dedi.