Derya Baykal'ın programına katılan Prof. Dr. Canan Karatay, beslenme ve sağlık ilişkisi konusundaki sorularını yanıtladı. Baykal'ın "Neden turşu yemeliyiz?" sorusuna karşı Karatay, ilgi çekici bir yanıt verdi:

"Bağırsaklardaki dost bakterileri artırdığınız zaman serotonin hormonu yükseliyor. Eğer alerjiniz varsa, burun tıkanıklığı varsa sizin tansiyonunuz asla düşmez. O zaman da kalp krizi geçirme riskiniz yüksek olur. Probiyotikler alerjilerinizi de etkiliyor. Bu nedenle yoğurt, turşu gibi doğal probiyotikleri öneriyoruz.


Gıda alerjisi testi yaptırmak da bu nedenle çok önemli. "Bu testlere" inanmayın diyen uzmanlar var ama çok aslında önemli. Eğer çok yediğiniz bir besine alerjiniz varsa ciddi sorunlar çıkabiliyor."

İşte programda Karatay'ın verdiği diğer beslenme tüyoları:

HASTA OLMAMAK İÇİN NELER YİYİP İÇMELİYİZ?

Karnabahar, lahana çok önemli. Bunları sirke ile doğal turşu yaptığınız zaman probiyotik meydana geliyor. Kış aylarında en çok kullanacağımız ikinci besin paça çorbası...

PAÇA ÇORBASININ FAYDALARI

Paça çorbasında; C ve D vitamini var, kolajen var ki bu da kadınlara kilo verdiklerinde cilt sarkmalarını engelliyor. En çok kolajen, kemik, et suyunda ve paça çorbasında var. Kemik kırıklarına da çok iyi geliyor. İçinde yağda eriyen vitaminler var. A, D, K ve E vitaminleri var.

D VİTAMİNİ NEDEN ÖNEMLİ?

Aslında vitamin değil çünkü güneş ışınları ile vücutta üretiliyor. Bir maddeyi vücut ürettiği zaman o vitamin değildir. Ama öyle kalmış dilde. Diğerleri suda erir, onlar vitaminlerdir. Gün ışığı hormonudur diyebiliriz. Bütün hücrelerimizde, hücrelerin genetiğinin çalışmasını sağlayan D vitaminidir. En başta da, insülin hormonunun hücrelere iyi etki etmerek kan şekerini hücre içine sokmasını sağlar. Şeker hastalarının D vitamini değeri çok düşük çıkıyor. Eğer bu hastalar D vitaminini yükseltirlerse, şeker ihtiyacı ve insülin değeri de azalıyor.

Özellikle yaşlılarda denge problemini düzeltiyor. Yaşlılar osteoporoz nedeniyle değil, dengesizlik nedeniyle düşüyor. Yaşlı kadınlarda denge sağlıyor.

Meme kanserini önlediği de kanıtlandı. Yapılan araştırmalarda D vitamini düşük olan meme kanseri hastalarının hayatı daha kısa. Yüksek olduğunda hem kemoterapiye çok iyi cevap veriyor kadınlar, hem de yaşam süreleri uzuyor.

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ NEDEN YÜKSEK ORANDA GÖRÜLÜYOR?

Neden insanların yüzde 95'inde D vitamini düşüklüğü var? Çünkü senelerce yağ yedirilmedi insanlara. Çünkü D vitamini yağda eriyor. Güneşten korkutuldu, koruyucular sürdürüldü.Coğrafi olarak ekvatordan uzaklaştıkça kuzeye ve güneye, gün ışınları yatay geldiği zaman atmosferde emiliyor. 4. olarak ise kirli havalı şehirlerde yaşadığımız zaman D vitamini değse bile yararı yok çünkü ultraviyole B ışığı atmosferde kalıyor.

NE ZAMAN GÜNEŞE ÇIKALIM?

Türkiye'de güney sahillerinde öğle vakti hava daha temiz oluyor, gölgenizin boyu en kısa olduğu zaman en iyi zamandır. Yani gün ortası... Mesela 1 ay kaldınız her gün 20 dakika güneşlendiniz. Kışın hasta olmazsınız. Menepozdan çocuk çağına kadar çok önemli. Camdan geçmez, camı açıp evde güneşlenebilirsiniz.

GÜNEŞE SABAH YA DA AKŞAM ÇIKMAYIN, GÜN ORTASI ÇIKIN!

Şu an güneşin faydası yok. Çünkü güneş güney yarım kürede. Neden? Yatay geldiği zaman güneş ışınlarının hiçbir faydası yok. Sabah ve akşam güneşlenin diyor uzmanlar hiçbir faydası yok! Güneş ışınları dik geldiği zaman öğle üzeri olan ışınların var. Bu yanlışlıkların derhal düzeltilmesi lazım.

Ben baktırıyorum. Vücudun ne kadar ihtiyacı varsa ona göre D vitamini alıyorum. Genel olarak günde şu kadar alın diyemem. Ama ölçtürün, eğer çok düşükse ağızdan alınan vitaminin bir faydası olmuyor. Bu durumlarda iğne yapılması lazım.

Şeker hastaları, kanser hastaları, depresyon sorunu olanlar, aynı zamanda Alzheimer önleyici de olan D Vitaminini önemsemeliler.

HAMİLELİK DÖNEMİNDE BESLENME

Canlı yayında Karatay, hamileler ve çocuklar için de beslenme önerilerinde bulundu. Anne-babadan gelen
spermlerin sağlıklı olması için, ebeveylerin hamile kalmadan en az 3 ay önce sağlıklı beslenmeye başlaması gerekiyor.

İngiltere'de yapılan bir araştırmayı canlı yayında gösteren Karatay, şişman annelerin bebeklerinin daha çok hastalandığını
belirterek, hamile kalmak isteyenlerin önce sağlıklı beslenip, kilo vermeleri gerektiğini söyledi.

B vitaminlerinin bu dönemde bebeğin gelişimi ve anne sütü için gerekli olduğunu söyleyen Karatay, bu vitaminlerin en çok
yeşil mercimekte olduğunu açıkladı. Çin'de hamilelere ve lohusalara 10 köy yumurtası yedirildiğini söyleyen Karatay,
bebeklerin beyninin iyi gelişmesi ve bağışıklığının iyi olması için yumurta yemenin önemini vurguladı.

SÖZCÜ.COM.TR'NİN HABERİ ÜZERİNE...

derya

Derya Baykal, yayından alıntı yaptığımız kısmı canlı yayında göstererek, burun tıkanıklığı hakkında açıklamalara devam etti. Karatay, burun tıkanıklığı olan kişilerin çoğunun çarşaflardaki deterjanlardan, gluten alerjisinden veya bir yiyeceğe alerjiden
olabileceğini söyledi.

Uzun yıllardır burun tıkanıklığı yaşayan kişilerin bağırsaklarında dost bakterilerin kalmamış olabileceğini belirten Karatay, karnıbahar, lahana, kereviz, pırasa, kabak ve turp gibi sebzelerin dost bakterileri besleyeceğini söyledi. Bu bakteriler beslenip, çoğalırsa burun tıkanıklığı da kalmıyor.