Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi AİBÜ Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi'nce düzenlenen, 3 gün sürecek olan sempozyumda, 25 üniversiteden bilim insanı ve araştırmacı 99 bildiri sunacak.

AİBÜ Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi'nce düzenlenen sempozyumun açılışına Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, il müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, ceviz yetiştiricileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Açılışta konuşan Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, 56’sı sözel, 4’ü çağrılı, geri kalanı ise poster bildiri olmak üzere sempozyumda 99 bildiri sunulacağını belirtti.

ceviz-sempozyumu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği adına konuşan Dr. Fehmi Güven ise, cevizin sağlık açısından öneminin idrak edilmesinin dünyadaki ceviz üretiminin hızla artmasına neden olduğunu söyledi. Dr. Güven, 2004'te 1.5 milyon ton olan ceviz üretiminin 2013'te 3.5 milyon tona ulaştığını, Türkiye’nin 200 bin ton ceviz üretimiyle dünyada 4’üncü sırada yer aldığını söyledi. Cevizin ana vatanının Türkiye olduğunu vurgulayan Dr. Güven, "Ülkemizin hemen her tarafında ceviz ağacı görmek mümkün. Yanlış uygulamalardan dolayı ağaç başına düşen verimin düşük olduğu bir gerçek. Son 10 yılda üretim yüzde 58.7 oranında artmasına rağmen maalesef ceviz ithal eden bir ülke konumundayız" dedi.

AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun da, üniversite etrafındaki 2B arazilerinin tamamını, Ziraat Fakültesi’ne tahsis ettiklerini söyledi. Prof. Dr. Coşkun, "Böylece bahçe ve tarla bitkileri gibi uygulama alanlarını genişletmiş olduk. Yaklaşık 20 dönümlük bir alana, 1000 meyve fidanı dikmek suretiyle ki bunların bazısı ceviz, erik, kiraz. Burası bir araştırma bahçesi olacak. Burası inşallah hem üniversitemize hem yöremize ve ülkemize örnek bir bahçe olur. Unutmayalım, biz tarıma dayalı sanayiyi geliştirmek durumundayız" dedi.

DHA