Her 10 kişiden 6'sının insülin direnci sorunuyla karşı karşıya olduğunu söyleyen Beslenme Uzmanı Gülşen Altın, insülin direncinin başta obezite olmak üzere, böbrek yetmezliği, alzheimer ve kanser gibi ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkardığına dikkat çekti.

O hastalardan biri de 39 yaşındaki Maral Camcıoğlu. Camcıoğlu, 110 kiloya kadar ulaştı. Metabolik yaşı 50'ye, kıyafetlerinin bedeni ise 58'e çıktı. "Diyet yaptıkça kilo alıyordum" diyen genç kadın, depresyon noktasına gelmişti. Ta ki 6 ay önce kendisine insülin direnci teşhisi konulana kadar.

NEREDE HATA YAPTI?

Zayıf bir ergenlik dönemi geçirdiğini söyleyen Maral Camcıoğlu, "arkadaşlarım hep zayıf ve fit insanlardı. Ben ise yıllar geçtikçe kilo almaya başlamıştım." dedi.

Müşteri hizmetleri yöneticisi olan Camcıoğlu, yoğun iş temposu içinde beslenmesine çok önem vermiyordu. Sabah kahvaltısını işe giderken aldığı bir poğaçayla, öğle yemeklerini bir dürümle geçiştiriyordu. Çekmecesinde de arada atıştırmak için mutlaka kraker, hazır kek, cips bulunduruyordu. Akşam mönüsü ise genellikle hızlı ve kolay olduğu için pizzadan oluşuyordu. Camcıoğlu, "Günde 12-13 saat çalıştığım oluyor. Yemek yapmaya zamanım olmuyordu. Tüm bunlar çok lezzetli ve pratik geliyordu." dedi.

diyet-2

"TABANLARIM AĞRIMAYA BAŞLAMIŞTI"

Ancak gün geçtikçe kilosu artan genç kadın günlük yaşamında da pek çok sorunla karşılaşmaya başladı. Camcıoğlu, "Kilolarım beni iyice hantallaştırmıştı. Yürürken bile zorlanıyordum nefes nefese kalıyordum. Topuklarımda ağrılar olmuştu. İş performansım düşüyordu." dedi. Öyle ki, tüm bu sıkıntılara istediği hiçbir şeyi alamadığı için yaşadığı mutsuzluk da eklenince artık depresyon noktasına geldi.

KİLO VERMEK İÇİN AÇ KALDI AMA DAHA ÇOK KİLO ALDI

Maral Camcıoğlu, kilo vermek için her yolu denedi. Gazetelerden, kitaplardan, farklı farklı diyetisyenlerden aldığı diyet listelerinden medet umdu. Kilo vermek için çok aç kaldığını söyleyen Camcıoğlu, diyet yapmaya devam ettikçe kilosunun daha da fazla arttığını; az yemesine rağmen kilo aldığını ve veremediğini söyledi.

Maral Camcıoğlu son çare Beslenme Uzmanı Gülşen Altın'ın kapısını çaldı. Genç kadına detaylı kan testleri yaptıran Gülşen Altın, Camcıoğlu'na insülin direnci teşhisi koydu ve önceki beslenme alışkanlıklarını bir kenara bırakarak sağlıklı beslenmeyi öğretti.

6 AYDA 35 KİLO VERDİ

Değişen beslenme alışkanlıklarıyla, Maral Camcıoğlu 6 ayda 35 kilo vererek 75 kiloya kadar düştü. Artık kıyafetlerinin 42 beden olduğunu ve istediği mağazadan giyindiğini söyleyen Camcıoğlu; "Hareketlerim serileşti. İstediğim zaman istediğim yere gidiyorum. Kendimi çok iyi hissediyorum. Gülşen hanımla tanıştıktan sonra hiç aç kalmadım. Hatta arkadaşlarım hayret ediyor çok yediğimi söylüyorlar." dedi.

Peki Beslenme Uzmanı Gülşen Altın, Maral Camcıoğlu'nun beslenmesinde neler değiştirdi? Altın, "Ben bir diyet sunmuyorum. Buna da karşıyım. Sağlıklı beslenme alışkanlığı yaşam tarzı edinilmeli. Ve insülin direnci olup olmadığının mutlaka teşhis edilmesi gerekir. Çünkü kendi başına hiç kimse obez olamaz. Ya insülin direnci vardır ya da tiroid." dedi.

İNSÜLİN DİRENCİNDE TOHUM MUCİZESİ!

insulin-direnci


Maral Camcıoğlu'nun çok sevdiği atıştırmalıklar, fast food yiyecekler beslenme listesinden tamamen çıkarıldı. Onun yerine çhia, keten tohumu, amarant ve yonca tohumlarıyla zenginleştirilmiş mönüler hazırlandı. Önemli bir protein kaynağı olan bu tohumlar kullanılarak, bir yandan kan şekeri düzenlenirken, diğer yandan uzun süre tokluk sağlandı.

İnsülin direnci hastasının sık sık çok tüketmek yerine az ve ful beslenme alışkanlığı edinmesi gerektiğine dikkat çeken
Gülşen Altın'ın tavsiye ettiği günlük sağlıklı beslenme mönüsü;

Sabah kahvaltısı:
Tam buğday ekmeğine, hindi füme,biraz yeşillik ve beyaz peynir ile yapılmış sandviç.
Ara öğün: Lor topları ya da nohut unundan yapılmış poğaça. Herhangi bir tezgahtan alınmış hazır poğaça 250 kalori ve hiçbir besleyici değer içermezken, nohut unundan yapılan poğaça zengin protein içeriğine sahip ve sadece 30 kalori.
Öğle yemeği: Üzeri çhia, keten tohumu, amarant ve yonca tohumlarıyla süslenen kara buğday ile yapılmış yoğurt çorbası.
Akşam yemeği: Tohumlarla süslenmiş kinoalı kısır ve yeşil salata.

75 kilo ile kendi metabolik yaşına inen Maral Camcıoğlu'nun şimdiki hedefi 15 kilo daha vererek 60 kiloya düşmek ve 38 beden kıyafet giyebilmek.

TOHUMLU LOR TOPLARI

Malzemeler
250 gram lor peyniri
1 yumurta
2 yemek kaşığı tam buğday unu
100 gram ezine peyniri
2 yemek kaşığı zeytinyağı
100 gram keten tohumu
100 gram çiya tohumu
50 gram amarant
60 gram çörek otu

Yapılışı
Bir miktar keten tohumu ayrılarak geri kalan tüm malzemeler iyice karıştırılır. Daha sonra küçük toplar yapılarak ayrılan keten tohumuna bulanır. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 15 dakika pişirilir.