Sağlık Bakanı Recep Akdağ CNN Türk canlı yayınında soruları yanıtladı. Hazine’ye devredilen hastanelerden biri ağız diş sağlığı merkezi olmak üzere 13’ünün hizmete sokulduğunu belirten Akdağ, ”Bu hastaneler vatandaşlarımıza ücretsiz bir şekilde hizmet verecek” dedi. Akdağ yaptığı açıklamada, "34 sağlık kuruluşu Hazine'ye devredildi. 13'nü de hizmete soktuk" dedi.

 

Resmi Gazete'de yayımlanan Olağanüstü Hal (OHAL) kararnamesi kapsamında 34 sağlık kuruluşunun kapatılması ve bunlardan kaçının kamuya devredildiğinin sorulması üzerine Akdağ, bu merkezlerin hepsinin hazineye devredildiğini söyledi.

Bakan Akdağ, iki gündür Maliye Bakanlığı ile çalıştıklarını belirterek, "Bunların 13'ünü şu anda hizmete sokmuş durumdayız. 8'i özel hastane, 4'ü de üniversite hastanesi, 1 ağız diş sağlığı merkezini yani 13 kuruluşu hizmete soktuk." dedi. Geri kalanların küçük poliklinikler olduğunu ifade eden Akdağ, buraların kiralık ve hizmet vermeye çok uygun yerler olmadığını söyledi. Akdağ, bazı mülklerin FETÖ terör örgütüne ait mülkler olmadığını, bu kuruluşlardaki taşınırlara hazinenin el koyduğunu, oraların da milletin hizmetine sunulacağını ifade etti. Bakan Akdağ, el konulan sağlık kuruluşları arasında, biri İstanbul'da olmak üzere iki genetik merkezi yer aldığını, iki merkezin birleştirilerek hizmet verileceğini anlattı.

"VATANDAŞLAR ENDİŞEYE KAPILMASIN"

Vatandaşların herhangi bir endişeye kapılmamaları gerektiğine işaret eden Akdağ, "Hastaları emin bir biçimde gerekli yerlere taşımıştık. Bu genetik merkezlere gönderilen tahlil materyallerini de en güzel biçimde çalışıp yine sahiplerine, hastalara ulaştıracağız. Şu anda birisi ağız diş sağlığı merkezi olmak üzere, 13 hastanede vatandaşlarımıza hizmet vermeye başlandı. Yarın sabahtan itibaren bütün vatandaşlarımıza buralarda mükemmel bir hizmet sunulacak. Herhangi bir ücret alınmadan" diye konuştu.

Recep Akdağ, kapatılan sağlık merkezlerinin Sağlık Bakanlığına bağlandığını, bir hastane ile ilişkilendirildiğini, tabelalarının değiştirildiğini, üzerine de Sağlık Bakanlığı pankartları konulduğunu bildirdi.

Sağlık Bakanı Akdağ, hastanedeki yaralıların durumuna ilişkin, "Şu anda hastanelerimizde 685 kişi tedavi görüyor. Başlangıçta yaralıların sayısı bundan fazlaydı. Hafif yaralılar var. Onlar tedavi oldular evlerine döndüler. Ankara ve İstanbul'da ağırlıklı olmak üzere bunun dışında Malatya, Sakarya ve Muğla'da yaralılarımız var. Toplamda 685 kişi. Bunların 154'ü de ağır yaralı diyebileceğimiz kişiler. Hepsinde hayati tehlike yok ama ciddi yaraları var." değerlendirmesinde bulundu.

FETÖ'nün darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturmalar kapsamında bazı kamu çalışanlarının da gözaltına alındığını anımsatarak, bu kişilerin emniyet, yargı, silahlı kuvvetler ve mülki amirliklerde daha çok yer aldığını belirtti. Akdağ, "Mutlaka sağlığın içinde de vardır. Bizdeki yoğunluk bu kurumlardaki kadar değil. Buna rağmen gücümüz yettiğince, tespit edebildiğimiz kim varsa teker teker bunları adaletin önüne teslim edeceğiz. O yetmez. Kim bu örgütle iştirakliyse bir terör örgütünün iştirakçisidir. Darbe yapan bir terör örgütünün iştirakçisidir. Bizim nazarımızda öyle muamele görecek." diye konuştu.

'5 BİNİN ÜZERİNDE PERSONEL AÇIĞA ALINDI'

Sağlık Bakanlığı'nda da açığa alınan personel bulunduğunu söyleyen Bakan Akdağ, "5 gündür bizzat benim de içinde olduğum komisyonlarla yoğun çalışıyoruz. Sağlık Bakanlığında 5 binin üzerinde personel açığa alındı" ifadelerini kullandı.