Reklamsız Sözcü

Hangi renk sebze neye iyi geliyor?

Soğuk havalar vücut direncinizi düşürürken, sebze ve meyvelerse sizi bu tehlikeden koruyor; kimi bağışıklığınızı güçlendiriyor kimi tansiyona kimi de kansere iyi geliyor. Diyetisyen Emre Uzun, soğuk havalardan koruyan kuvvetlendirici salata ve kış çorbası tarifleri verdi ve renklerine göre besinlerin faydalarını anlattı.
11:3430 Kasım 2016
Hangi renk sebze neye iyi geliyor?
Soğuk havalar vücut direncinizi düşürürken, sebze ve meyvelerse sizi bu tehlikeden koruyor; kimi bağışıklığınızı güçlendiriyor kimi tansiyona kimi de kansere iyi geliyor. Diyetisyen Emre Uzun, soğuk havalardan koruyan kuvvetlendirici salata ve kış çorbası tarifleri verdi ve renklerine göre besinlerin faydalarını anlattı.

Grip, soğuk algınlığı ve bitkinlik… Bu aylarda kapımızı en çok çalan sorunlara karşı sağlıklı beslenme ile savaşabilirsiniz. Antioksidan zengini kış sebzeleri ve meyveleri ile bağırsak aktivitelerini düzenlemeden, kabızlığın önlemesine, kan şekeri kontrolünden uzun süreli tokluğun sağlanmasına kadar birçok konuda kendinizi kışa hazırlayabilirsiniz. İşte Diyetisyen Emre Uzun’un tarifleri…

LAHANA KANSERE, ISPANAK GÖZLERE

Kış sebzeleri arasında yer alan lahana, bağırsak kanserine karşı koruyucu olurken, beyaz lahana toksin atımına yardımcı olur. Kış sebzelerinden olan kereviz ise kandaki stres hormonunu azaltıp, damarların gevşemesini ve tansiyonun düşmesini, ayrıca kolesterolün düşmesini sağlar. Brokoli, kemik erimesine karşı korurken, bal kabağı kolon kanserinden korur. Ispanak ise yaşla birlikte ortaya çıkan göz hastalıklarının gelişimini engeller.

İLGİLİ HABEROrganlarımıza benzeyen besinlerin faydalarıOrganlarımıza benzeyen besinlerin faydaları

Kış sebzeleri, içerdikleri vitamin, mineraller ve flavonoidler sayesinde kanser, kalp-damar hastalıkları ve çeşitli kronik hastalıklara karşı koruyucudur.

HANGİ RENK NEYE İYİ GELİYOR?

Özellikle kırmızı-mor renklerdeki sebze ve meyveler yüksek antioksidan içerikleriyle kansere karşı kalkan görevi görürler. Sarımsak, soğan, turp ve şalgam gibi sebzelerdeki kükürtlü bileşikler, kolesterolün ve yüksek tansiyonun düşmesinde etkilidir.

Koyu yeşil renkli sebzeler ise yüksek folik asit içerikleriyle ön plana çıkar. Kuşburnu, kırmızı ve yeşilbiber, maydanoz ve roka ise iyi bir C vitamini kaynağı olup, bağışıklığı güçlendirir ve viral enfeksiyonlara karşı korur. C vitamini vücutta depolanmadığı için her öğün alınmalıdır.

A vitamini içeriği zengin olan koyu yeşil yapraklı sebze veya turuncu/sarı renkte sebzeler ise enfeksiyonlara karşı vücudun savunma sistemini güçlendirir, akyuvar ve antikor üretimini arttırır. Havuç, tatlı patates, balkabağı, pırasa, ıspanak, karalahana, brüksel lahanası, brokoli, kırmızı biber, maydanoz bu sebzelere örnek olarak verilebilir.

İLGİLİ HABERSağlıklı cildin 10 mucize besiniSağlıklı cildin 10 mucize besini

HASTALIKLARDAN KORUYAN ÇORBA TARİFİ

Bu çorba ve salata ile kış mevsiminin hastalıklarına karşı vücudunuzu daha dirençli hale getirebilirsiniz.

Malzemeler:
1/4 su bardağı su veya sebze suyu
1/2 kırmızı soğan
2 diş sarımsak
3 adet kereviz sapı
3 adet orta boy havuç
1 küçük boy brokoli
1 su bardağı doğranmış domates
1yemek kaşığı taze zencefil (kabuğu soyulmuş, doğranmış)
1 çay kaşığı toz zerdeçal
1/4 çay kaşığı tarçın
1/8 çay kaşığı acı biber (isteğe bağlı), karabiber, tuz
6 su bardağı su (veya 4 su bardağı sebze suyu+2 su bardağı su)
2 su bardağı lahana (saplarından ayrılmış, ince ince parçalanmış)
1 su bardağı kıyılmış mor lahana
1/2 limonun suyu (veya 1 tam limonun suyu, ne kadar limon aroması istediğinize bağlı)

İLGİLİ HABERSağlıklı yaşamın sırrı: Bitkisel besinlerSağlıklı yaşamın sırrı: Bitkisel besinler

Hazırlanışı:
Büyük bir tencereye ¼ su bardağı suyu/sebze suyunu ekleyin ve orta-yüksek ateşe alın. İyice ısındıktan sonra, kıyılmış soğan ve sarımsağı ekleyin. 2 dakika boyunca, ara ara karıştırarak soteleyin. Doğranmış havuçları, brokoliyi, domatesleri ve taze zencefili ekleyin. 3 dakika boyunca karıştırarak pişirin, gerekirse bir kere daha 1/4 su bardağı su ekleyin. Toz zerdeçalı, tarçını, isteğe bağlı acı biberi, tuzu ve karabiberi de ekleyerek karıştırın.
Kaynadıktan sonra ateşi kısın ve 10-15 dakika boyunca, sebzeler yumuşayınca kadar hafif ateşte pişirin. Kıyılmış lahanaları ve limon suyunu da ekleyerek 2-3 dakika daha pişirin. Afiyet olsun!

BALKABAKLI PANCAR SALATASI

Malzemeler:
300 g balkabağı
2 adet kırmızı pancar
1 demet roka
Yarım demet ıspanak
Yarım su bardağı lor veya keçipeyniri
4 adet ceviz
2 çorba kaşığı limon
2 çorba kaşığı balzamik sirke
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber, nane

İLGİLİ HABERMeme kanserine karşı kalkan etkisi olan besinlerMeme kanserine karşı kalkan etkisi olan besinler

Yapılışı:
İri doğranmış balkabağı ve pancarları birbirine değmeyecek şekilde fırın tepsisine dizin. Üzerine zeytinyağını tuz ve baharatları ekleyip 200 derecede üzeri kızarıncaya kadar fırında pişirin. Doğranmış ıspanak ve rokayı biraz soteledikten sonra pancar , kabak,lor ve cevizle harmanlayın. Üzerine en son sirke ve limon ekleyerek servis edin .

SIRADAKİ HABER
Paylaş Tweet