Kalp hastalıkları, her yıl hastalıktan ölümlerin üçte birinin nedeni... Bu hastalıkların da en önemli nedeninin düşük oksijen seviyesi olduğunu belirten Nefes Koçu Reyhan Elmasri, bunun daha pek çok hastalığı tetiklediğini belirtiyor.

Elmasri herkesin rahatça her yerde yapabileceği basit bir egzersiz öneriyor. "Nefes kalitesini artıran bu egzersiz kanser, astım, kalp hastalıkları gibi ölümcül hastalıklarla bile savaşıyor" diyen Elmasri şu bilgileri verdi:

Dünya Sağlık Örgütü’nün açıkladığı verilere göre her yıl dünya üzerinde 17.5 milyon kişi kalp hastalığından yaşamını yitiriyor. Bu her 3 ölümden birinin kalp hastalığı nedeniyle gerçekleştiğini gösteriyor. İstatistiklere göre Türkiye’de her yıl aniden gelişen kalp krizi sebebiyle ölenlerin sayısının 150 bin civarında, yaklaşık 3 milyon koroner kalp hastası var ve bu rakama her yıl 90 bin kişi ekleniyor. Araştırmaya göre, 35-65 yaş arasında 12 milyondan fazla kişi kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riski altında. Her yıl 400 binin üzerinde insan kalp krizi geçiriyor, 300 bine yakın kişi kalp hastalıkları nedeniyle hayatını kaybediyor.

KALP HASTALIKLARININ EN ÖNEMLİ NEDENİ

NEFES

Kalp hastalıklarının en önemli nedenlerinden biri ne biliyor musunuz? Düşük oksijen seviyesi sonucu dokuların yeterince oksijen alamaması. Aslında sadece kalp değil, başta kanser olmak üzere yüksek tansiyon, astım ve diğer pek çok hastalığın ana nedenlerinden biridir.

Dokulardaki düşük oksijenlenmeye stres, fazla yeme, halsizlik, yorgunluk, aşırı yeme, sıcaklanma gibi şeyler neden olabilir. Ancak bütün bu faktörler nasıl olur da hücrelerde düşük oksijen seviyesine neden olur? Tüm bu faktörlerin tek bir ortak noktası var: dengesiz solunum. Hiperventilasyon (normalin dışında hızlı soluk alıp verme) kalp kaslarına ve diğer beyin dahil diğer tüm organlara giden oksijeni kısıtlar.

Dr. Buteyko’nun hiperventilasyonun başta yüksek tansiyon ve kalp hastalıklarındaki etkisini kanıtlaması aslında çok önemlidir. Hiperventilasyon kanın asitlenmesine sebep olarak metabolizmada rahatsızlıklara neden oluyor, böylece bağışıklık sistemi zayıflıyor ve soğuk algınlığından çok ciddi hastalığa davetiye çıkartıyor. Yapılan araştırmada kalp hastalarının normalin 2.5 katı solunum yaptığını görmek hiç de şaşırtıcı değil. Elimde henüz ciddi bir istatistik ya da araştırma yok ancak ben de panik atakdan şikayeti olan danışanlarımda aynı oranı gözlemliyorum.

kalp-2

Bu saygın bilim adamı nefesin normale döndürmenin hastalıkların iyileştirilmesinin yanı sıra zihin açıklığı, içsel huzur ve dinginlik getirdiğini kendi yaşamında deneyimliyor. Aslında sağlık ve kişinin kendini nasıl hissettiği birbiriyle direkt bağlantılı ve bunların arasında en güçlü bağ da nefes. Yani doğru nefes alma sadece kanı alkali hale getirerek fiziksel iyileşmeye değil, hastanın stres seviyesinin de düşmesini sağlayarak süreci hızlandırıyor.

KALBİ KORUYAN NEFES EGZERSİZİ

NEFES-EGZERSİZİ

Kronik hastalıklarda bile bu denli işe yarayan doğru nefes ve nefes tekniklerini sağlıklıyken uygulamak hastalıkları ve stresi önlemenin en kolay, pratik ve doğru yoludur, kendinize yapabileceğiniz en büyük iyiliklerden biridir. İşe nefesinizi yavaşlatmaktan normal seyrine döndürmekten başlayın:

Normal bir pozisyonda dakikada kaç nefes aldığınızı sayın (ideal, 12 ve altı)

Rahat edebileceğiniz bir yere oturun ya da uzanın. Tüm bedeninizin çok rahat ve gevşek olsun. İsterseniz gözlerinizi kapatın.

Bir elinizi göğsünüze, diğerini karnınıza koyun ve nefes alırken her ikisinin de kalkmasına özen gösterin.

Nefesinizi çok sakin ve derin alın ve aynı derinlikte verin.

Bunu yaparken nefesinizin ritmine odaklanın.

Biraz daha yavaşlatın. Çok yumuşak bir şekilde alabildiğiniz kadar uzun sürede nefes alın, birkaç saniye tutun ve verebildiğiniz kadar uzun sürede sakince verin. Bir-iki dakika böyle devam edin

Şimdi ellerinizi karnınızdan ve göğsünüzden alıp rahat bırakın ve aynı şekilde derin nefesler alıp vermeye birkaç dakika daha devam edin.