Tiroid sorunlarının guatr sanılabildiğini belirten Acıbadem Kayseri Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Can Küçük, "Halk arasında tiroid bezinin büyümesi ve gözle görünür hale gelmesine ‘guatr’ deniyor. Ancak guatr adı altında nedenleri, tanı yöntemleri ve tedavisi son derecede farklı çok sayıda ‘tiroid bezi rahatsızlıkları’ yer alıyor. Bezin aşırı çalışması, yetersiz çalışması, büyümesi veya içinde nodül dediğimiz yapılanmaların oluşması gibi durumların her biri ayrı sağlık sorunu oluyor" dedi.

Tiroid nodüllerinin büyük çoğunluğunun bası yapmayan ve fazla hormon üretmeyen nodüller olduğunu söyleyen Prof.Dr. Can Küçük, "Bu nodüllerin yüzde 5’inde kanserden şüpheleniliyor. Bu nedenle paniğe kapılmadan, aslında bu nodüllerin yüzde 95’inin kanser olmadığını bilmek, hangi nodüllerin ameliyat gerektirdiğini öğrenmek için bir uzmana danışmak önemli. Bir nodülün sınırlarının düzensiz olması, toplu iğne başı gibi kalsiyum çökeltilerinin oluşması ve aşırı kanlanma gibi kanser riski açısından kuşkulu kriterler taşıması durumunda öncelikle o nodüle ‘ince iğne aspirasyonu biyopsisi’ uygulamak gerekiyor" diye konuştu.

Kanser kuşkusu olması durumunda ameliyatın şart olduğunu belirten Prof.Dr. Can Küçük, şunları ekledi:
"Ayrıca kitle etkisi ile nefes borusuna baskı yapan iri nodüllü vakalar, kanser kuşkusu olmasa bile ameliyat edilmelidir. Biyopsisi iyi çıkmış tüm nodüller, kullanılan yöntemin yüzde 3-5 hatalı sonuç vereceği göz önüne alınarak, ultrason ile izlenmeye devam edilmeli. Nodül yüzde 20 oranında veya daha fazla büyüyorsa, iğne biyopsisi tekrarlanmalı veya ameliyat düşünülmeli."

DHA