KOCAELİ'nin Çayırova İlçesi'nde özel bir hastanede robotik cerrahi ile sinir koruyucu rahim ağzı ameliyatı yapıldı. Ameliyat olan Romanya vatandaşı Ghiulbin Rustem robotik cerrahi sayesinde sonda takılmadan 3 gün sonra taburcu oldu. Doç.Dr. Fatih Güçer, Türkiye'de ilk defa robotik cerrahi ile sinir koruyucu rahim ağzı ameliyatının yapıldığını belirterek, "Hastamızı büyük bir kanser ameliyatından sonra ameliyatın üçüncü günü idrar kesesi fonksiyonu korunmuş olarak sondasız bir şekilde evine yolladık" dedi. Çayırova'da bulunan Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi'nde Türkiye'de ilk defa robotik cerrahi ile sinir koruyucu rahim ağzı kanseri ameliyatı yapıldı. Romanya'dan ameliyat için hastaneye gelen Ghiulbin Rustem başarılı geçen ameliyattan 3 gün sonra taburcu edildi.
Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Sağlığı Direktörü, Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Fatih Güçer hastanın Romanya'da rahminin alındığını ancak, kanserli dokuların yayılma riskinin olduğunu, tamamlayıcı nitelikte kanser tedavisi ameliyatı yaptıklarını söyledi. Robotik cerrahi ile ameliyatı gerçekleştirdiklerini belirten Fatih Güçer, şöyle dedi:
"Romanya'da kanser olduğu fark edilmeden basit bir rahim alma operasyonu yapılan hastamız bize tedavi alternatiflerini görüşmek üzere geldi. Aslında bu hastaya ışın tedavisi de verebilirdik. Ancak, ışın tedavisi ile hastanın birçok fonksiyonu bozulması riski vardı. Biz bu hastaya tamamlayıcı nitelikte kanser cerrahisi ameliyatı yaptık. Hastanın bundan sonraki hayatının etkilenmemesi için ve idrar kesesi fonksiyonlarının bozulmaması için robot yardımıyla yaptığımız cerrahide sinir koruyucu yöntemi uyguladık. Yani idrar kesesine giden vajine giden sinirlerin herhangi birinin bozulmadan cerrahisini yapmış olduk. Böylece hastamıza büyük bir kanser ameliyatından sonra ameliyatın üçüncü günü idrar kesesi fonksiyonu korunmuş olarak sondasız bir şekilde evine yolladık. Türkiye de bu operasyonlar farklı yöntemlerle yapılmakta. Laporoskopik cerrahi ile yapan ekipler var. Ancak robotik cerrahi ile Türkiye'de benim bildiğim kadarıyla bu ilk vaka."
KANSER DOKUSUNDA YAYILMA RİSKİ OLACAKTI
Hastanın kanser dokusunun yayılma riskini önlemek için cerrahi müdahalede bulunduklarını söyleyen Fatih Güçer, "Biz bu yayılma riskini önlemek amaçlı cerrahi müdahaleyi yaptık. Aslında bu tedaviyi olmasaydı hastanın buradaki alternatifi ışın tedavisi almaktı. Ancak genç bir hastada ışın tedavisi sonrasında gerek vajen fonksiyonlarının bozulması, gerekse idrar kesesi fonksiyonlarının bozulması söz konusu oluyor. Şimdi bu yapmış olduğumuz tamamlayıcı cerrahi ile ek bir tedavi almasına gerek olmadığı için hasta gönül rahatlığıyla hayatına devam edecek" diye konuştu.
3 GÜNDE TABURCU OLDUM
Operasyondan 3 gün sonra taburcu olduğu için çok mutlu olduğunu söyleyen Ghiulbin Rustem, ülkesi Romanya'da geçen Aralık ayında rahim tümörü olduğunu öğrendiğini belirterek şöyle konuştu:
"Ocak ayında ameliyat olmaya karar verdim. İlk önce bütün tahlillerin doğru olduğunu ve kanser şüphesi olmadığı söylendi. Yalnız ameliyattan sonra kanser hücreleri olduğunu tespit ettiler. O yüzden tavsiye üzerine burada ameliyat olmaya karar verdim. Operasyondan sonra kendimi çok iyi hissediyorum. Çok mutluyum. Ameliyattan iki gün sonra yürümeye başladım. Üçüncü gün taburcu oldum. Sonda gibi herhangi bir şey takılmadan çok sağlıklı bir şekilde evime gideceğim."

DHA