Bugün sizlere şeker hastalığı ameliyatlarının kimlere yapıldığı hususunda sağlıklı ve detaylı bilgi vermek adına Op.Dr. Erol Vural Hocamıza sorular sorduk. Hocam:

Okuyucularımız arasında şeker hastası olan okurlarımızın sayısı bir hayli fazla. Onları bilgilendirmek amaçlı birkaç sorumuzu olacak. Şeker hastalığı ameliyatı kimlere yapılır?
Şeker hastalığı operasyonu sadece Tip 2 diyabet rahatsızlığı olan hastalara yapılan bir operasyondur. Operasyonun yapılma amacı hastanın kendi vücudundaki bulunan insülinin yeterli bir şekilde kullanabilme olanağını oluşturabilmektir. Bu operasyonda pankreasın işlevini sağlıklı bir şekilde yapması göz önünde bulundurulmakta ve pankreasın kendisine herhangi bir müdahale söz konusu olmamaktadır.


Hocam şeker hastalığı ameliyatı neden Tip 1 diyabet hastalarına uygulanmıyor?

Yukarda da söylediğim gibi şeker hastalığı operasyonlarının Tip 2 diyabet hastalarına uygulama sebebi vücuttaki var olan insülini doğru ve yeteri kadar kullanılmasına yardımcı olmak amaçlı pankreası canlandırmak ve harekete geçirip aktif hale gelmesini sağlamak için yaptığımız bir operasyondur. Oysa Tip 1 diyabet hastalarının vücudunda insülin hiç yoktur. Bu nedenle tip 1 diyabet hastalarına bu operasyon yapılmaz.


Hocam Tip 2 Diyabet hastaları için ameliyat şart mıdır?

Tip 2 diyabet hastaları günlük yaşamlarında öncelikli olarak klasik tedavi yöntemleri ile tedavi edilirler. Bu hastalığa maruz kalan kişiler güncel yaşamlarında oldukça zorlanırlar. Bunun nedeni metabolizmalarının yorgun ve bitkin düşmesidir. Sürekli almaları gereken ilaçları ve bu ilaçların ister istemez oluşan yan etkileri vardır. Sürekli kullanılan bu ilaçların istenmeyen yan etkileri ve pankreastaki insülin depolarını bitirici etkileride vardır. Kullanılan ilaçlara rağmen hastalık ilerlerse, bu ilaçlar hastalığı tam olarak kontrol altında tutamazsa ve hastalık sonrası oluşan zaman kaybı nedeniyle gözde, böbreklerde sinir uçlarında hasar başlarsa cerrahi tedavi düşünülmesi gerekir ancak ileri derecede gelişen komplikasyonlar bizim yapacağımız operasyonlarda işimizi zorlaştırmakta ve ameliyatın başarısını olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle çok ileri düzey komplikasyonlar gelişmeden cerrahi uygulanmalıdır.


Hocam şeker hastalığı ameliyatına nasıl karar verirsiniz?

Hastanın insülin rezervlerine bakılarak gerekli olan tahlil ve tetkik sonrasında hasta operasyona uyumlu mudur değil midir karar veririz. İnsülin rezervlerinin korunmuş olmasının büyük önemi vardır. Hasta ilaç kullanıyor olsa bile hala şekeri yüksekse, kontrol altına alınamıyorsa ve hastanın yaşı 18 ila 65 yaşları arasında ise hekim ameliyata karar verebilir.


Hocam şeker hastalığı ameliyatında risk söz konusu mudur?

Tip 2 diyabetin ne kadar ilerlediği ve hangi organda ne kadar hasar verdiği iyi değerlendirilmelidir. Doktor bunun için hastanın hikâyesini iyi bilmeli ve durumunu iyi okumalıdır. Ekibi ile birlikte gerekli tahlil ve tetkikleri iyi analiz etmeli ve ona göre operasyona karar vermelidir. Tip 2 diyabetin bir hayli metabolik problemleri vardır. Ekip olarak bunlar riskleri ile tartışılır ve ona göre bir değerlendirme yapılarak operasyona karar verilir.


Hocam Tip 2 diyabet hastası olup da ameliyat olamayan hastalar kimlerdir?

Tip 2 diyabet hastası olup da operasyon yapamadığımız hastalar elbette mevcuttur. Tip 2 diyabet hastalarının guruplara ayırıyoruz. Bunlardan
• VKİ diye tabir ettiğimiz vücut kitle indeksi 30 un altında görülürse doktor operasyon yerine başka tedavilere yönelecektir. Çünkü VKİ 30 un üzerinde olan diyabet hastaları için ameliyat başarılı bir yöntemdir.
• Hastanın insülin kullanımı; hastaya özel bir değerlendirmenin yapılması sonrasında operasyon için karar verilmektedir.
• Hastalık süresince şayet hastanın organları hasra görmüş ve ciddi bir tahribat söz konusu ise uzman doktor ameliyatı riskli görebilir. Örneğin böbrek yetmezliği bunun için önemli bir sebeptir.
• Kroner bypass geçirmiş hastalar, kalp krizi geçirmiş hastalarda şayet pankreas rezervleri bitmiş ise insülin üretimi yapmıyor ise operasyon yapılmaz. Pankreas hasar görmemişse bu tür hastalara da ameliyat yapılabilir.
• Aşırı protein kaybı özelliklede böbrek yetmezliğinde hasta diyalize girse de girmese de oldukça ciddi vaka sebebidir. Bu nedenle operasyon yapılamaz.
• Klasik tedavi yöntemleri ile şeker hastalığı kontrol altında tutulabiliyorsa ameliyata gerek yoktur.

Kaynak: http://www.drerolvural.com/