Sağlıklı beslenmenin ilk adımı güvenli gıda tüketimi. Yaz aylarında artan gıda zehirlenmesi vakalarına karşı uyaran Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, seyahatlerde, gıda alışverişlerinde nelere dikkat edilmesi gerektiğini, saklama ve tüketim koşullarının nasıl olması gerektiğini anlattı.

SEYAHATLERDE NELERE DİKKAT ETMELİ?

seyahat

Seyahatleriniz sırasında yiyecek ve içeceklerin araçta taşınması tercih edildiğinde mutlaka ürünün gerektirdiği soğuk koşullar sağlanmalıdır. Gerekli soğuk ortam sağlanmaz ise özellikle süt ve et gibi ürünlerde bozulma olabileceğinden gıda zehirlenmesi riski oluşabilir.

Molalarda, otel/restoran ve benzeri yerlerde açık ve menşei belirsiz sular içilmemeli, şişelenmiş sular tercih edilmelidir.

Otel ve restoranlarda; zeytinyağlı, salata, sütlü tatlı ve pasta gibi soğuk tüketilen gıdaların, soğuk hatlarda bulunması gıda güvenliği açısından temel bir gerekliliktir.

Özellikle yüksek protein içeren önceden pişirilmiş olan et, tavuk ve balık yemeklerinin servis öncesinde sıcak tutuluyor olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.  Bu tip gıdaların ortam sıcaklığında ve üstü açık bir şekilde sunulması çok yüksek oranda zehirlenme riskini beraberinde getirmektedir.

Servis yapan kişilerin ve restoran tuvaletlerinin temizliğine dikkat edilmelidir. Hijyenik olmayan yerlerden kesinlikle uzak durulmalı, kokusundan ve görüntüsünden şüphe duyulan gıdalar tüketilmemelidir.

ALIŞVERİŞ YAPARKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?

alisveris

*Aldığınız gıdaların etiketini dikkatlice okuyun. T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca verilen kayıt/onay ve saklama sıcaklığını kontrol edin. Satın aldığınız ürünün doğru sıcaklıklarda muhafaza edilip edilmediğini ürün etiketinden kontrol edin. Doğru muhafaza edilmemiş ise bu ürünleri satın almayın.
*Ambalajı bozulmuş, şişmiş veya yırtılmış gıdaları satın almayın.
*Ürünün tavsiye edilen tüketim tarihinin geçip geçmediğine dikkat edin, geçti ise kesinlikle o gıdayı almayın ve tüketmeyin.
*Et, tavuk, balık gibi çabuk bozulabilen gıdaları ve dondurulmuş ürünleri alışverişinizin sonunda alın. Eğer hemen tüketilmeyecekse dondurulmuş ürünleri çözülmeden eve ulaştırarak buzluğa yerleştirin.
*Olması gereken fiyatın altında satılan ürünlere şüpheyle yaklaşın.

NASIL TÜKETMELİ?

*Çabuk bozulabilen süt ürünleri, taze ve çiğ et ürünleri ve balık gibi gıdaları buzdolabında (0-4 derecede) uygun sıcaklık saklayarak kısa sürede tüketin.

*Dondurulmuş ürünleri asla ortam sıcaklığında çözündürmeyin, donmuş ürünleri buzdolabında (0-4 derecede) ya da mikrodalga fırında çözündürün. Çözülmüş ürünü bir daha dondurmayın.

*Sebze ve meyveleri iyice yıkadıktan sonra tüketin.