Gelişen teknoloji çocuk sahibi olmanın önündeki engelleri neredeyse kaldırdı. Tüp bebek uygulaması gibi desteklerle çocuk sahibi olan pek çok kişi olduğu gibi, bu tedavi sırasında "Sperm ve yumurta kaliteniz beklenenden düşük” cevabını alan çiftler de oluyor. Peki bu durumda ne yapmalı? Bahçeci Sağlık Grubu Bilimsel Direktörü Dr. Necati Fındıklı, yumurta ve sperm kalitesini artırmanın yollarını anlattı.

“Çocuk da yaparım kariyer de” fikriyle yola çıkan hanımlar, bir yandan günümüz ekonomik şartlarını yakalayıp bir yandan kariyer yapma hedefinde hızlı adımlarla ilerlemek istiyor. Güzel bir iş hayatının kriterleri yerine getirilmeye çalışılırken, çocuk sahibi olmak için karar verildiğinde gelinen yaş bazı sınırları zorlayabiliyor. İşte bu durumda anne-baba olmak isteyenler tıbbın sunduğu tüp bebek yöntemine başvuruyor.

Tüp bebek tedavisinde en sık rastlanan durumlardan biri de yumurta ve spermdeki kalitesizlik olarak değerlendiriliyor. Yumurta, sperm ve embriyolardaki “kalite düşüklüğü” tedavi gören çiftlerin genetik özelliklerine, yaşam tarzlarına, alınan ilaçlara veya uygulama şekillerine bağlı olarak önemli oranda değişkenlik gösterebilmektedir diyen Fındıklı, “Bu saydığımız faktörlerden kalıtsal özelliklerimizi değiştirmemiz şu aşamada mümkün olmasa da, diğer faktörleri değiştirerek, özellikle daha sağlıklı beslenerek ve bilinçli bir yaşam şekli ile hem tedavinize hem de çocuk sahibi olabilme çabanıza olumlu yönde ciddi katkı sağlayabilirsiniz” şeklinde konuşmaktadır.

YAŞAM BİÇİMİNİZDE KALICI DEĞİŞİKLİKLER YAPIN!

Bahçeci Sağlık Grubu Bilimsel Direktörü Dr. Necati Fındıklı bu aşamada insan psikolojisinin çeşitli sihirli formüller peşinde koştuğunu fakat “özel” bir formülden ziyade yaşam şeklimizde yapacağımız ufak tefek değişikliklerin tedaviye katkı sağlayacağını dile getiriyor.

YAPMANIZ GEREKENLER

İşte çocuk sahibi olabilmek ve doğacak çocuğumuzu daha sağlıklı büyütmek için yapmamız gerekenler;

Bünyeyi çok zorlamayan günlük yürüyüş ve egzersizler,
Akdeniz usulü beslenme şekli (daha az kırmızı et, daha fazla deniz ürünleri, taze meyve ve sebzeler)
Nar, böğürtlen, çilek, karadut gibi bol antioksidan içeren kırmızı meyveler tüketmek
Zerdeçal, kimyon, zencefil, keklik otu gibi yüksek antioksidan özelliği olan baharatları tercih etmek
Uzman tavsiyesi ile alınabilecek günlük multivitamin (destek) ürünleri kullanmak.

YAPMAMANIZ GEREKENLER

Bunun yanı sıra hayatımızdan çıkarmamız gereken maddeleri de şu şekilde sıralıyor Sn. Fındıklı:

•Sigara- alkol içme
•Fazla kilo almak
•Yüksek stresli yaşam
•Yüksek miktarda çay veya kahve tüketmek
•Yüksek ateşte pişirilmiş/kavrulmuş besinler (ızgara, barbekü) yemek

Bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin hayallerini yerine getirmeye çalışırken verilen tavsiyelerin tedavide etkili olabilmesi için kararlı ve devamlı olmasının şart olduğunu vurgulayan Necati Fındıklı, kadınlarda yumurta oluşturacak foliküllerin seçimi ve gelişimi, erkeklerde ise kök hücreden olgun bir sperm hücresi üretilebilmesi yaklaşık 50-70 gün süre alır. Dolayısı ile, bugün yapacağınız bir değişiklik anca k 2-3 ay sonra tedavi açısından etkisini gösterebilir diyerek çiftlerin bu konuya önem vermesinin altını çiziyor.