Hazırlayan: Çağrı Kaçmaz

Bugün tüm Türkiye'nin gözü saat 20.00'de, kulağı da hakemin başlama düdüğünde olacak. Şampiyonluk mücadelesi sebebiyle sezonun en önemli maçlarından biri haline dönüşen Galatasaray Beşiktaş derbi mücadelesi; hem Beşiktaş'ın şampiyonluk yolunda kayıpsız atlatması gereken önemli bir viraj, hem de Galatasaray'ın Avrupa kupalarına katılımı için geçmesi gereken bir engel olarak bir kat daha önem kazanıyor.  Galatasaray Beşiktaş derbileri bugün milyonlarca kalbi futbol ile harmanlanmış insanı heyecanlandırdığı gibi, futbol tarihi boyunca da benzer heyecanları farklı nesillerin ruhunda yaşattı. Biz de son 20 yılın en önemli mücadelelerden 10 unutulmaz derbiyi sizler için derledik:

7- İbo'nun Sessizliği Bozan Sağ Ayağı - 8 Aralık 2002 Galatasaray - Beşiktaş: 0-1

Beşiktaş'ın 100. yılındaki şampiyonluk virajlardan biri olan maçın bir diğer önemi de galibiyet serileriydi. Bir sene önce Fenerbahçe'nin dünyada kendi sahasında üst üste en çok kazanan takım olmasını son maçta yenerek engelleyen Beşiktaş, bu sefer Galatasaray'ın hevesini kursağında bırakıyordu. Boca Juniors'tan rekorunu devralmayı planlayan Galatasaray Beşiktaş'ın unutulma sol beki İbrahim Üzülmez'in golüyle sahadan 1-0 yenik ayrılıyordu.

6- Şampiyonluğu Getiren Maç - 7 Mayıs 2006 Beşiktaş - Galatasaray: 1 - 2 

derbi6

Fenerbahçe ile kıran kırana şampiyonluk mücadelesi veren Galatasaray, sezonun en zorlu mücadelelerinden birine İnönü'de çıkıyordu. Maçın son anlarına kadar beraber giden karşılaşma 90. dakikada Hasan Kabze'nin attığı gol ile maçı 2-1 kazanan taraf Galatasaray oldu. Sene sonunda da Fenerbahçe'nin son maçta Denizli'ye puan kaybetmesiyle şampiyonluğa ulaşan takımın en önemli maçı olarak tarihe geçti.

5- Üst Üste 3. Şampiyonluk - 9 Mayıs 1992 Beşiktaş - Galatasaray: 4-3 

derbi5

Beşiktaş'ın hem şampiyonluğu hem de unutulmaz bir maç sonrasında derbi zaferini kutladığı maçın mimarları  Sergen, Ali, Şifo'nun muhteşem oyunlarını süsledikleri gollerdi. Beşiktaş'ın efsane kadrosu maç sonrasında 3. zafer yürüyüşüne çıkmıştı.

4- Şampiyonluk Iskalandı -  14 Nisan 200 Beşiktaş - Galatasaray: 1 - 1

derbi4

Bitime 6 hafta varken şampiyonluk yarışında rakibinin 6 puan gerisinde olan Beşiktaş 29. dakikada Şifo Mehmet ile farkı 3'e indirecek golü bulmuştu. Dakikalar 80'i gösterirken ise Halilagic'in geri pasını ıskalayan Fevzi Tuncay ligin kaderini belirleyen hatayı yapmıştı. Beşiktaş'ın antrenörü Briegel ise suçu çim bakıcılarına atmıştı.

 

3- Derbide Tarihi Fark - 18 Temmuz 1997 Beşiktaş - Galatasaray: 0 -6 

derbi3

TSYD Kupası tarihinin en ilginç maçlarından biri, Beşiktaş Teknik Direktörü Benjamin Toshack'ın TSYD Kupası'nı protesto edip yedek kadroyu sahaya sürmesiyle yaşandı. İkinci yarı da Beşiktaş'ın 10 kişi de kalmasıyla tarihi fark yaşanmış oldu.

2- Tek Maçta El Değiştiren Şampiyonluk - 20 Nisan 1991 Galatasaray - Beşiktaş: 2-3

derbi2

Sezon boyunca 30 maçta tek bir yenilgi bile almayan Beşiktaş, bitime 4 hafta kala 1 puan önde olduğu Galatasaray karşısında deplasmanda 2-0 geriye düşmüştü. Efsane bir üçlü olan Metin-Ali-Feyyaz'ın ligi domine ettiği zamanlarda müthiş bir geri dönüş yaparak maçı 3-2'ye getirmeyi bildiler. Gordon Milne'de böylece üst üste ikinci şampiyonluğuna doğru önemli bir adım attı.

1- Sergen Attı Şampiyonluk Geldi - 25 Mayıs 2003 Beşiktaş - Galatasaray: 1-0 

derbi1

Beşiktaş Galatasaray derbilerinde belki de en unutulmaz maç 100. yılında şampiyonluğu hedefleyen Beşiktaş'ın 5 puan fark ile çıktığı Galatasaray maçında aldığı galibiyetti. Beraberliğin dahi yettiği maçta son dakikada Sergen Yalçın galibiyet golünü atınca spikerin "Sergen Attı Şampiyonluk Geldi!" diyerek maçı ve sezonu özetlemesi unutulmazlar arasına girdi.

Vodafone Arena’nın canlı fotoğraflarına ulaşmak, AMK Spor farklı Beşiktaş haberlerini takip etmek için ‘Aşk 1903’ uygulamamızı indirebilirsiniz.