Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Maryland Üniversitesi’nde görevli olan araştırmacılar, çok ilginç bir madde ürettiklerini açıkladılar. Tahta üzerinde çalışmalar yapan bilim insanları, tahtaya rengini veren kimyasalları ayrıştırmayı başardılar ve tamamen saydam olan tahta ürettiler.

Webtekno’da bulunan bu ilginç habere göre camdan çok daha dayanıklı ve plastikten daha sağlıklı olan saydam tahta, yalıtım konusunda her iki maddeden de daha başarılı. Saydam tahtayı üreten ekipte bulunan ve projenin kapsamlı bir anlatımını Advanced Materials adlı çevrim içi internet kütüphanesinde yayınlayan bilim adamlarından biri olan Liangbing Hu "Tahtanın bu kadar saydam hale gelebileceğini tahmin etmiyorduk" diye konuştu.

Bundan bir süre önce İsveçli bir takım da saydam tahta üretmeyi başardıklarını açıklamıştı fakat bu takımın üretim tekniği, doğa dostu olan tahtayı oldukça kirletiyordu. Öncelikle tahtayı kimyasallarla dolu olan bu kovaya daldıran İsveçli bilim insanları, birkaç saatin ardından tahtanın üzerine farklı kimyasallar döktüklerini ve tüm bu işlemlerden sonra yumuşayan tahtayı yeniden sertleştirmek adına başka kimyasallar da kullandıklarını belirtmişlerdi. Çok fazla kimyasalın kullanıldığı ve tahtanın yapısının bozulduğu bu teknik, geliştirilerek Amerika’da çok daha kullanışlı bir hale getirilmiş oldu.

Zaman içinde kullanımının yaygınlaşması beklenen bu teknik sonucunda ortaya çıkan saydam tahtanın birçok alanda kullanılabilecek olması öngörülüyor. Özellikle yalıtım konusunda birçok evde kullanılabilecek olan bu saydam tahta ile farklı projeler de geliştirilmesi mümkün olduğu belirtiliyor.