HTTP/2 için gerekli altyapıyı hazırlayan SPDY teknolojisi, Google tarafından yapılan duyuruya göre 15 Mayıs'tan itibaren Chrome web tarayıcısında desteklenmeyecek.

 


Google, HTTP/2'ye ağırlık vererek SPDY desteğini yavaşça çekeceğini geçen sene duyurduğundan, bu yeni duyuru şaşırtıcı değil. Ancak SPDY'nin Chrome'daki desteğinin ne zaman durdurulacağına dair kesin tarihi ilk kez öğrenmiş olduk. Bu duyuru, SPDY destekleyen ancak HTTP/2'yi desteklemeyen bir sunucuya sahipseniz, geçiş yapmanın zamanının geldiği anlamını taşıyor.

Google'a göre Chrome'a ulaşan kaynakların yüzde 25'i, HTTP/2 bağlantıları üzerinden geliyor. SPDY üzerinden yapılan aktarımların oranı ise sadece yüzde 5. Bu arada Chrome takımı, tarayıcının TLS protokolünün bir uzantısı olan NPN'yi de 15 Mayıs'ta desteklemeyi durduracağını duyurdu. NPN, yerini ALPN uzantısına bırakmış bulunuyor.

HTTP/2 ve SPDY'nin her ikisi de son kullanıcı için daha hızlı ve etkili bağlantı anlamını taşıyor. HTTP/2 kısmen SPDY'yi temel aldığından ve ek optimizasyonlar içerdiğinden, bu geçiş sırasında bizler önemli bir fark hissetmeyeceğiz.