Dünyanın en büyük teknoloji firmalarından olan Google, yapay zeka konularına yatırım yapmaya devam ediyor. Son birkaç senede robotlar üzerindeki çalışmalarını sıklaştıran şirket, bu seferde yapay zekaya sahip olan robotların kullanabileceği yeni bir bulut sisteminin patentini aldı.

Patentte bahsedilen bulut sistemi, özel amaçlı kullanılan diğer sistemlerden farklı olarak sadece robotlar için üretildi ve robotlara yeni kişilikler kazandıracak yazılımları içeriyor. İndirebileceğiniz ve robotlara yükleyerek onlara yeni kişilikler kazandırabileceğiniz bu sistem, gelecek senelerde yapay zekalı teknolojilerin yaygınlaşmasıyla birlikte sıklıkla kullanılabilir.

Webtekno’nun haberine göre patentte bulunan açıklamalarda paten şu şekilde anlatılmış:

"Bir robot özel kişiliklere ve davranışlara sahip olması amacıyla programlanabilir. Programlanan robotlar, onlara verilen kişiliklere göre davranabilir, o kişiliğin görünümünü kazanabilir ve o kişiliğin bir getirisi olarak çeşitli duyguları hissedebilir. Bu robotun sahip olduğu kişilik özellikleri çeşitli olabilir, yani birçok farklı karakteristikten oluşabilir.

Robotlar, örnek gösterilen insanlara benzemek amacıyla programlanabilirler. O insanın davranışlarını, kişiliğini ve özel profilini taklit eden robotlar ünlü kişilerin, ölmüş kişilerin ve diğer kişilerin yerine geçmesi amacıyla kullanılabilirler.

Robotların sahip olduğu tüm kişilik özellikleri isteğe göre de şekillendirilebilir. Böylece istenilen şekilde düşünmesi amacıyla programlanmış olan robotlar mutluluk, korku, şaşkınlık, dalgınlık gibi birçok moda sahip olabilirler. Bu modlar robotların içerisinde bulunduğu durumlar tarafından da tetiklenebilir, yani robot gördüklerine ve duyduklarına göre mod değişimi yapabilir.

Robotların zaman içerisinde oluşturduğu bu özel kişilikler diğer robotlarla da paylaşılabilir, klonlama yapılabilir. Örneğin kullanıcı farklı bir bölgeye yolculuk ediyor ve orada bulunan yeni robota, kendi sahip olduğu robotun bilgilerini yüklemek istiyor. Bu bilgi kopyalama işlemi aynı robot türleri arasında gerçekleştirildiği zaman yeni robot, eski robotun aynısı oluyor. Yani bir anlamda evde bulunan robot yolculuk etmiş sayılabiliyor.

Kendine has kişiliklere sahip olan tüm robotlar o an içerisinde bulundukları kişiliğe göre doğaçlama ve tahmin yapabilme özelliklerine sahip oluyorlar. Eğer robotlar başka bir kişinin kişiliğini kopyalamak adına ayarlandılarsa, o kişinin davranışlarını inceliyorlar ve ondan örnekler alarak bu işlemi gerçekleştiriyorlar."

Google'ın geliştirmiş olduğu bu sistem ilerleyen senelerde kullanıma sunulacak. Böylelikle robot satın alan kullanıcılar istedikleri amaçlarına yönelik olarak yazılımları internet üzerinden indirip robotlara yükleyerek kullanabilecekler.