Harita, şimdilik, Samanyolu Galaksisi içinde dünyadan 50 bin ışık yılı boyunca uzanan 70.000'den fazla yıldızı kapsıyor.

2015 Mayıs ayında düşündüğümüzden %60 daha büyük olduğu ortaya çıkan Samanyolu Galaksisi'ne ait bu yeni dev yaş haritası sayesinde, yıldızların yaşları hakkında bilgi edinerek, Samanyolu'nun bugünkü sarmalının nasıl büyüdüğü takip edilebilecek.

Almanya'daki Max Planck Astronomi Enstitüsü'nün çalışması olan harita, Galaksi diskinin içinde konumlanmış eski yıldızları ve spiralin dışına yer alan genç yıldızları gösteriyor. Araştırma ekibi, Samanyolu'nun içinde ve dışındaki güneşten uzak ve yaşamını sonlandırmaya yakın olan dev kırmızı yıldızları izleyerek oluşturdu. Bilim insanları bu kırmızı dev yıldızların yaşını biliyor, çünkü içlerindeki füzyonu bir yaşam saati olarak tespit edip, izleyebiliyorlar. Haritada mavi noktalar genç yıldızları gösterirken, kırmızılar ise en yaşlı yıldızları gösteriyor.



Bu haritadaki yıldızların yaydığı ışık spektrumlarını gözlemlemek için APOGEE veri setlerini kullanan ekip, bir sonraki aşamada, NASA'nın Kepler Teleskopu'na ait verilerdeki yıldız sepektrumlarıyla APOGEE'deki yıldız spektrumlarını kıyaslamak zorunda. APOGEE sayesinde 300 yıldız aynı anda gözlemlenebiliyor ve bu model sayesinde 70 bin kırmızı yıldız devinin ölçülebildiği belirtiliyor. Bir kaç yıl içinde gezegen keşifleri için kullanılan Kepler Uzay Telekosbu verileri, binlerce yıldızın yaşının hesaplanması için gerekli olan ek veriyi sağlayarak haritayı zenginleştirecek.



 

Samanyolu'nun içeriden dışarıya doğru büyüdüğü ve ilk formunu 13.6 milyar yıl önce(+-800 milyon yıl) alarak karanlık madde ile kaplandığı düşünülüyor. Karanlık maddenin çekim kuvveti ile hidrojen ve helyum bir araya geldi ve gazlar soğudukça ilk yıldızlar oluşmaya başladı ve galaksi şeklini alırken cüce galaksiler, gök adalar ve yıldız kümeleri karanlık madde sayesinde diskin içlerine doğru çekildi.