Ukrayna yapımı motor taşıyan Antares roketinin NASA tarafından Uluslararası Uzay İstasyonu’na başarıyla fırlatılması, Ukrayna’da uzay çalışmalarına ağırlık verilmesi konusunu yeniden gündeme getirdi.

Ukraynalı Yujnoe Tasarım Bürosu’nun Müdürü Aleksandr Degtyarev, “ABD ile birlikte uzay programlarının geliştirilmesi, Ukrayna’ya uzaya kendi astronotlarını gönderme, hatta ileride ayda kendi istasyonunu kurma imkanını sağlayacak” açıklamasını yaptı.

Ukrayna’nın özel teknolojilere sahip beş ülkeden biri olduğunu belirten bilim adamı, “Onları cezbetmeli ve bu teknolojiler temelinde ürettiğimiz ürünleri satmalıyız. İnsanoğlunun ayda faaliyet yürütmesi, daha sonra bunu güneş sisteminin diğer gezegenlerine taşıması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Degtyarev, Ukrayna’nın finansman sağlanması halinde Mars’a insanlı uçuşu hayata geçirebilecek teknolojilere de sahip olduğunu söyledi.

2014 yılında havalanmasının ardından infilak eden ABD-Ukrayna yapımı Antares taşıyıcı roketi, önceki gün ABD'nin Virginia eyaletinin Wallops Island bölgesindeki uzay üssünden başarıyla fırlatılmıştı.

“Ukrayna, roket üretiminde stratejik konumuna geri dönüyor'

Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Aleksandr Turçinov ise, Ukrayna’nın roket üretiminde stratejik konumunu yeniden sağlama yolunda hızlı adımlar attığını söyledi. Ukraynalı bürokrat, “Hem devletimizin savunması için modern askeri-roket kompleksleri, hem de uzayın keşfi için en modern roketleri üretiyoruz. Ukrayna, ‘roket devleti’ konumuna yeniden dönüyor” dedi.

DHA