Sık sık dünyanın en iyi lokantaları diye listeler yayınlanır. Listelerin çoğunda ilk dört beş lokanta aynıdır, geri kalanlar değişir. Hangi verilerle yapıldığı tam belli olmayan bu listelerin bazısında ilk ona girmiş lokantaların diğerlerinde sonlarda olmasına ya da listeye hiç girememiş olmasına sıklıkla rastlanır. Turizmle ilgili dergiler, San Pellegrino, Diners Club gibi kuruluşlar sık sık bu listeleri yaparlar. Benim için en önemli sıralama Michelin yıldızı sıralamasıdır. Üç Michelin yıldızlı lokantalar, dünyanın en iyi lokantalarıdır. Ne yazık ki ülkemizde Michelin’in yıldızlama sıralaması olmaması, en iyiler listesine girmemizi engelliyor.
Son zamanlarda sevindirici bir haber aldık, bir lokantamız San Pellegrino listesinde dünyanın en iyi 56. lokantası seçilmiş, gurur duyduk tabii ki... Uzun zamandır gitmediğimiz bir lokantaydı, bir akşamüstü güneş batmadan barına gittik, İstanbul’un güzelliklerine karşı güneşi batırdık, sonra da lokantaya indik. Tadım menüsü istedik, adam başı 400 lira vererek güzel bir yemek yedik.

İncikli keşkek İncikli keşkek


HANGİ YEMEĞİ BEĞENDİĞİMİ HATIRLAMADIM

Aradan biraz zaman geçti, arkadaşım Hayri bu lokantayı anlatırken bana sordu: “En çok hangi yemeği beğendin?”
Hoppala, aklıma bir türlü gelmedi, biz o akşam ne yemiştik, neyi beğenmiştik. “Bal güzeldi” dedim. Hayri kahkaha attı: “Bir bal için mi 400 lira verdiniz?”
Haklıydı, bizde bir iz bırakmayan lokanta, gerçekten iyi bir lokanta mıydı?
Bazılarına beraber gittiğimiz, diğerlerinin de sıkı takipçisi (beraber gitmediysek bile benim yazımın ardından mutlaka eşiyle gider) olan sevgili arkadaşım Hayri, beni sınamaya başladı, aklına gelen lokantaları saymaya başladı ve benim orada hangi yemeği
hatırladığımı sordu:
-Tünel Sahrap Soysal
-Keşkekli kuzu inciği çok güzeldi.
-Balat Agora Meyhanesi
-Deniz börülcesi üzerine balık simit; nasıl unutabilirim.
-Nişantaşı Develi
-Sosyete kebabı güzeldi, bir de künefeyi çok güzel yapıyorlar.
-Kavacık Bayramoğlu
-Bence en iyi döner.
-Galata Marmelat
-Harika bir kahvaltı, tabii ki menemen.
-Kocaeli Tavukçu Necdet
-Bir tavuk çıtır yapıyor ki parmaklarını yersin.
-Florya Beyti
-Su böreğini daha iyi yapan yok, bir de Beyti Kebabı tabii ki.
-Ortaköy Harbi Adana
-Adana kebabı Adana’da bile bu kadar lezzetli değil.
-Maslak Suda Kebap
-Bohçada çöp kebabı, ha, bir de çıtır çıtır katmeri var.
-Akaretler TOİ
-Beef Wellington, hazırlamasını seyretmek bile zevkli.
-Florya Kaşıbeyaz Balık:
-Haşhaşlı dil balığı, ağzım sulandı.
-Fulya Kahramanmaraşlı Mevlut Usta
-Kelle paça çorbası çok güzel, bir de burma kadayıfı var ki.
-Bodrum Kabuk
-Midyesi müthiş.
-Yıldız Yavuz İskenderoğlu
-İskender kebabın hakkını veriyor.
-Bayrampaşa Mirza
Köftecisi
-Kolbastısa denilen sosis şeklindeki köfte.
-Taksim Efruz Meyhanesi
-Beğendili karidesi çok hoşuma gitmişti.
Tabii Hüsrev’in kuru fasulyesi, Kahraman’ın kalkanı, Şişli Tantuni Stop’un tantunisi, Bodrum’daki Kahraman Ustanın Barboom’daki beğendi üzeri deniz mahsulleri, daha yeni yediğimiz Gayrettepe Trattoria Serenzo’nun deniz ürünleri risottosu unutulmayacak lezzetler... Daha böyle niceleri, niceleri var.
Anlaşılan iyi lokantalar hafızalara kazınan lezzetler yaratan lokantalar, gerisi bize uymaz.

Susamlı ballı kremalı deniz börülcesi Susamlı ballı kremalı deniz börülcesi