senden_once_ben_1


Çok tanıdık ama samimi


Dramatik aşk filmlerinin tüm klişelerine yer verse de keyifle izleniyor ‘Senden Önce Ben’...

senden_once_ben

Senden Önce Ben
Yönetmen: Thea Sharrock
Oyuncular: Emilia Clarke, Sam Claflin, Jenna Coleman
Süre: 110 dakika

senden_once_ben_2

Aynı isimli popüler romandan uyarlanan ‘Senden Önce Ben’in hemen başında zengin, yakışıklı, hareketli, mutlu ve genç bir işadamı olan Will bir kaza geçirir. Bu kaza omurgasında onarılamaz bir sakatlık oluşturur ve ona sevdiği kadını, geleceğini ve umutlarını da kaybettirir. Anne-babasıyla birlikte zengin malikanelerinde her türlü bakım yapılarak yaşasa da mutlu değildir. Louisa ise yeni işsiz kalmış, güler yüzlü, sempatik ve yaşam enerjisiyle dolu bir genç kadındır. Will’in yeni bakıcısı olarak işe alınır. Aslında Will’in annesi tarafından, Will’e moral vermesi için tutulmuştur. Will’in aksiliğine, intihara meyilli düşüncelerine rağmen aralarında bir yakınlaşma başlar...

senden_once_ben_4

Karakterin samimiyeti şüpheli

‘Senden Önce Ben’in çok tipik bir hikayesi var. Yeşilçam’da da türlü versiyonlarını izlediğimiz bir öykü bu. Bu tip hikayelerin temelinde, aşk fedakarlığın üzerine inşa edilmektedir. Film bu temanın gereklerini ortalama bir sinemayla yerine getiriyor ama hikayenin erkek karakterinin hep çok zengin olmasından da artık sıkılmadık değil. Küçük ve yemyeşil bir İngiliz kentinde geçen hikayede zengin çocuk her türlü maddi imkana (bir şato ve özel uçak dahil) sahip olunca bir sürü sorun da problem olmaktan çıkıyor. Karakterlerin samimiyeti zarar görüyor ister istemez. Ama tam burada iki oyuncusunun da sempatisi ve birbirlerini tamamlayan kimyaları devreye giriyor. Popüler televizyon dizisi ‘Game of Thrones’da oynayan Emilia Clarke aşırı güzel bir kadın değil belki ama perdeden taşan çok pozitif bir enerjisi var. Will rolünde izlediğimiz Sam Craflin de iyi ama film kesinlikle Emilia Clarke’ı ve onun pırıl pırıl parlayan enerjisini ön plana çıkarıyor.

Merkezi_istihbarat_1


Hareketli bir ajan komedisi


Merkezi_istihbarat

Merkezi İstihbarat
Yönetmen: Rawson Marshall Thurber
Oyuncular: Dwayne Johnson, Kevin Hart, Amy Ryan
Süre: 114 dakika

Lisenin altın çocuğu Calvin sıradan bir muhasebeci olabilmiştir. Aynı lisenin bolca alay konusu yapılan, şişman ve sinik öğrencisi Bob ise kaslı fiziği ve biraz garip de görünse toparlamış kişiliğiyle yıllar sonra muhasebeci Calvin’in karşısına bir CIA ajanı olarak çıkar. Uluslararası bir operasyon için ondan yardım ister. Calvin sık sık onu reddetse de birçok tehlikeli durumun tam ortasında bulur kendisini.
Hareketli bir komedi olarak tasarlanan ‘Merkezi İstihbarat’ın en büyük eksiği büyük bir aksiyon sahnesinin olmaması. Film başlarken üç büyük stüdyonun logosunu görmemize rağmen, bir otobanda ya da daha genel bir mekanda geçen gümbür gümbür, eski usul, pahalı bir aksiyon sahnesini de arıyor gözler. Final sahnesi bile abartılmamış, sadece üç kişi arasında geçiyor. Espriler ise her zaman on ikiden vurmasa da sıkıcı değil. Tuvalet mizahından çok, 80’ler komedi ekolüne başvurulmuş.

lanetli_cocuk_1


Porselen tehdit!


lanetli_cocuk

Lanetli Çocuk
Yönetmen: William Brent Bell
Oyuncular: Lauren Cohan, Rupert Evans, James Russell
Süre: 97 dakika

‘Lanetli Çocuk’ bulduğu parlak fikrin altında ezilen, son anda topu saha dışına kaçıran bir korku filmi. Amerikalı bir genç kadın olan Greta, belalı eski sevgilisinden uzaklaşmak için yaşlı bir İngiliz çiftin malikanesindeki işi kabul eder. Greta, 8-9 yaşlarındaki Brahms adlı bir erkek çocuğuna bakacağını sansa da eve vardığında aslında çiftin çocuğunu tam 20 yıl önce kaybettiğini öğrenir. Greta’nın bakacağı çocuk, aslında çiftin evlat acılarını dindirebilmek için bakımını sürdürdükleri (!), oğullarıyla aynı boydaki porselenden yapılma bir oyuncak bebektir. Yaşlı çift bir süreliğine tatile gidince Greta porselen bebekle baş başa kalacaktır ve takip etmesi gereken de bir ‘görev listesi’ vardır. Tabii ki bu süreç oldukça gerilimli geçer. Çünkü Greta görevlerini ihmal etmekte ve evin ihtiyaçlarını getiren market sahibi genç adam Malcolm’la inceden flörtleşmektedir. Bu arada bebek Brahms da bazen yer değiştirmekte ve türlü gariplikler yaşatmaktadır Greta’ya. Bundan sonrası ise sürpriz...

lanetli_cocuk_2

Sürprizli bir film

İçine ruh sıkışmış oyuncak bebek hikayeleri birkaç sezon önce izlediğimiz ‘Annabelle’le birlikte yine gözde oldu anlaşılan. ‘Lanetli Çocuk’un bu konuda bir sürprizi var. Ama film bu sürprizi adeta bozmak ve yanlış yönlendirmek için elinden geleni yapıp finale doğru, önce ünlü ‘Operadaki Hayalet’in hikayesine sonra da eli bıçaklı bir katilin esas kızı kovaladığı basit bir ‘slasher’ filmine dönüşüveriyor. Ayrıca filmin her yerde 13+ olarak sınıflandırılması için kan ve korku dozunu bir parça aşağıda tutulması dezavantajı olmuş adeta. Çok daha heyecanlı sahnelerden adeta feragat edilmiş bu uğurda.