Biliyorum, lanet darbe girişiminden dolayı kafanız çok karışık. Ama biz işimize bakıp ekonomide “ne nedir ve ne değildir”i anlatmayı sürdüreceğiz. Hatırlarsanız 2016’nın ilk çeyreğinde Türkiye’nin GSYİH’si (Gayri Safi Yurt İçi Hâsıla’sı ki buna galat olarak milli gelir deniyor) yüzde 4.8 arttı.
Bu artış oranı beklentinin üstündeydi. Haklı olarak, propaganda uzmanı AKP hemen bunun üstüne atladı. “Gördünüz mü ekonomide harikalar yaratıyoruz, dünyanın en hızlı büyüyen dördüncü ülkesiyiz” diye konuşmaya başladılar. İktisatçılar, doğal olarak temkinli yaklaştılar bu sonuca. Büyümenin kaynaklarını anlamaya çalıştılar.
Milli Gelir Muhasebesi’nin sistemik bir hatadan doğup doğmadığını düşündüler. İleride bir düzeltme yapılıp yapılmayacağı beklenmeye başlandı.

SURİYELİLERİN DUASIYLA BÜYÜDÜK


AKP bakanları arasında zekâsı ve bilgi birikimi yüksek olanların başında Veysel Eroğlu gelir. Siyasete atılmadan önce İTÜ İnşaat Fakültesi’nde çevre mühendisliği profesörlüğüne kadar yükselmiş bir kişidir. Tarih de okumuştur.
Veysel Bey’in çok yüksek bir özgüvene sahip olduğunu tahmin ediyorum. Herhalde bu özelliğinden olacak, konuşmalarında sorulara cevap veren değil, rakipleriyle “alay” eden bir hava vardır. Pek tabii bunlar benim izlenimim.
İşte bu Veysel Bey, 2016’nın ilk çeyreği için hesaplanan büyüme oranının beklenenden yüksek çıkmasını “Suriyelilerin duasıyla olmuştur” diye açıklamıştı. Milli gelir artış hesapları, fiziki oluşumların parasal ölçümüdür. Böyle bir somut oluşumun “mültecilerin duasıyla” gerçekleştiğini söylemek iktisatçılarla alay etmek değil de nedir?

MÜLTECİLER VE MİLLİ GELİR


Milli geliri yaratan ana girdi “emek”tir. Mülteci veya göçmen, gittiği ülkeye para getirmesi dışında öncelikle emekçidir. Mülteci veya göçmenlerin bir kısmı derhal çalışmaya başlar ve katma değer yaratır hale gelir.
Uzun vadede hepsi yaratır. Göçmen kabul eden her ülkenin milli geliri, hem kısa hem de uzun vadede artar. Bu, her ülke için geçerlidir. Göçmenlerin (mültecilerin) vasıflı olması, artışı hızlandırır. Ama vasıfsız bile olsalar milli gelir artar.

MİLLİ GELİR ARTARKEN KİŞİ BAŞINA MİLLİ GELİR DÜŞEBİLİR


Göçmenler, gittikleri ülkenin toplam milli gelirini artırır. Nokta. Ama milli gelir artış oranı, göçmen sayısının yerli nüfusuna oranından küçükse, “kişi başına milli gelir” düşer. Milli gelirin yüzde 4.8 artmasında mültecilerin katkısı vardır.
Suriyeli mültecilerin büyük çoğunluğu “resmen” Türkiye nüfusuna dahil değildir, ama “cismen” buradalar. Milli gelirimizden de az veya çok bir pay alıyorlar. Helal olsun. Ancak bu demektir ki; kişi başına milli gelirimiz fiilen düşmüştür. Nokta.
Son söz: Eksik hesap, yanlış hesaptır.