1964-66 yıllarında Pennsylvania Üniversitesi’nde yüksek lisans öğrenimi gördüm. Aynı fakültedeki Türk arkadaşlardan biri de, şimdi aramızda olmayan Giray Odman idi. Giray, Amerika’da yayılmakta olan “İslam Milleti/Siyah Müslümanlar” hareketine merak sarmıştı. Bu hareketin kutsal kitabını hem okuyor hem de bana anlatıyordu. Kitabın, bildiğimiz İslam’la bir ilgisi yoktu. Farklı bir tarih anlatıyor ve Allah’ın emri icabı artık dünyayı siyahların yönetme zamanının geldiğini söylüyordu. Kitaba göre 2000 yıllık beyaz insan egemenliği sona ermişti. Gelecek 2000 yıl siyahların olacaktı.

CAMİ ARARKEN MÜSLÜMAN KİLİSESİ BULUYORUZ

O yıllarda başkent Washington’un muteber bir semtinde, bahçe içinde gayet güzel inşa edilmiş bakımlı bir Türk camisi vardı. Bu camiye birkaç defa gitmiş tek bir siyahî Amerikalı görmemiştik. Giray, Baltimore şehrine yakın bir kasabada bir Black Muslim Camisi bulunduğunu öğrenmiş. Elimizde adres yola çıktık. Kenar bir mahallede kiliseye benzer binanın önüne geldik. Kaldırımda duran siyahîlere “cami burası mı?” diye sorduk Onlar siz “Muslim Church” (Müslüman Kilisesini) mi arıyorsunuz dediler. Evet dedik ve içeri girmek istedik. Hemen önümüzü kestiler “buraya beyazlar giremez” dediler. Ama biz Müslümanız dediysek de kâr etmedi.

MUHAMMAD ALİ’NİN MÜSLÜMANLIĞI

Cenaze törenine Cumhurbaşkanımızın katıldığı Muhammad Ali, Hristiyan olarak yetiştirilmiştir. 1960 Roma Olimpiyatları’nda altın madalya aldığında da 1964’te de Dünya Profesyonel Ağır Sıklet Dünya Şampiyonu olduğunda da adı Cassius Clay idi. Ali, “kendine hayran” iddialı bir insandı. Üstelik bir siyahî olarak, Amerikalı beyazlara karşı içi öfke doluydu. Kendine, beyazları kızdıracak yeni bir kimlik ararken “İslam Milleti” (Nation of Islam / Black Muslims) hareketiyle tanıştı. İsmini, önce Siyahî Müslümanların önde gelenlerinden Malcom X’e özenerek “Cassius X” olarak değiştirdi. Daha sonra adını Muhammad, soyadını Ali yaptı. 1967’de askere çağrıldı. Ali “Müslüman bir din adamı olarak çalışıyorum, dini inancım bana (kutsal olmayan bir harpte) savaşmayı yasaklıyor” diyerek askere gitmeyi reddetti. Ne var ki 1975’te İslam Milleti hareketinden uzaklaştı.

AMERİKALI SİYAH MÜSLÜMANLAR

Siyah Müslümanlık, benim kanaatime göre “Hristiyan Öğretisini” esas alan ama adı İslam Milleti olan bir “Siyahî Amerikan Milliyetçiliği”dir. Siyah Müslümanlar, Müslüman ülkelerden gelen Müslümanlarla kaynaşmazlar. Çünkü Black Muslim hareketinin amacı, “ABD’de İslam’ı değil, Afrika kökenli Amerikalıları yüceltmektir”. Özellikle bugünkü önderleri Louis Farakkhan bu hususta çok başarılıdır. İslam Milleti’ne katılan siyahî gençlerin, her türlü kötü alışkanlıktan ve suça bulaşmaktan kurtulduğu söylenmektedir. Farakkhan’ın, bu seçimlerde “Müslüman sevmez” Başkan adayı Trump’ı desteklediğini söyleyeyim, varın gerisini siz hesap edin.
Son söz: Tanrının dini olmaz, dinlerin tanrısı olur.