Gözlemlerime göre, yurt içinde ve dışında çok sayıdaki siyasi ilişkide ülkemizi etkileyecek gerilimler artmakta ve tahripkâr enerji birikmektedir.
1- PKK etkisinden çıkamayan HDP ile özellikle AKP ve diğer siyasi partiler arasında diyalog kopukluğu etnik gerilim yaratmaktadır.
2- Dış destekle çok büyük ve geniş bir yapıya erişmiş İslamcı Fetullah örgütü Erdoğan’ı istifaya zorlamak için 17-25 Aralık hamlesini yaptı. Bu olay AKP ile Gülencilerin arasını gerdi ve ortaklık bitti. Gerilimin yarattığı enerji 15 Temmuz’da darbe girişimi olarak açığa çıktı. Girişim başarısız olunca Gülencilerin kökünün kazınmasına girişildi. Bu girişimin 100 binden fazla aileyi kapsaması, eski ortakları AKP’nin tabanında gerilim yarattı.
3- AKP’nin, seçmen tabanında safları sıklaştırmak için kullandığı İslamcı söylem ve eylemler, hayat tarzına müdahale edilmesinden endişeli laiklerle, dindarların arasını açmakta ve gerilim yaratmaktadır.
4- AKP’nin İslam’ı Sünnilik olarak görmesi, Alevilerde dışlanmışlık hissi yaratmakta ve bu duygu gerilim yaratmaktadır.
5- AKP’nin Kıbrıs Türk liderlerini devlet memuru olarak görmesi, Kıbrıs Türkleri ile Türkiye’nin arasının açılmasına sebep olmuştur.

DIŞ DÜNYA İLE TÜRKİYE ARASINDA GERİLİMLER

Yurt dışındaki gerilimler de şöyle sıralanabilir.
1- AKP’nin İslamcı dünya görüşünü Avrupa’ya ihraç etme arzusu, İslamafobi’ye tutulmuş Avrupa ile Türkiye arasında gerilim yarattı.
2- AKP’nin, hem ABD’ye yaranmak arzusu, hem de mini emperyalist-yeni Osmanlıcılık dürtüsüyle giriştiği Suriye’yi ve Irak’ı şekillendirme hevesi, sadece Şam (Esad) ve Bağdat rejimleriyle değil, Rusya ile de Türkiye’nin arasının açılmasına sebep olmuştur. Bu ara açılması gerilim yaratmıştır.
3- AKP’nin Filistin’de ılımlı Mahmut Abbas yerine radikal İslamcı Halit Meşal’i desteklemesi İsrail ile Türkiye’nin arasının açılmasına ve ortamın gerilmesine sebep olmuştur.
4- AKP’nin, AB’ye yaranmak için Libya’nın NATO tarafından haksız ve insafsızca tarumar edilmesine askeri ve parasal katkı sağlaması, Libya-Türkiye ilişkilerini germiş ve bitirmiştir.
5- AKP’nin Mısırlı Müslüman Kardeşlerin müttefiki olması ve darbeyle düşürülmüş Cumhurbaşkanı Mursi’nin koruma görevlisi rolünü üstlenmesi, Mısır ile Türkiye’nin arasının açılmasına sebep olmuştur. Bu ara açıklığı, iki ülke arasında gerilim yaratmıştır.
6- Suriyeli sığınmacıların Avrupa’ya doğru hareketlenmesine göz yuman AKP’nin, bu göç akımını durdurma karşılığı AB’den “vize muafiyeti” ve “para yardımı” talep etmesi, Avrupa’da şantaj olarak algılanmış ve gerilim yaratmıştır.
7- AKP’nin “Dünya 5’den büyüktür” sloganı 5 Büyükler ile Türkiye’nin arasının açılıp, ilişkilerin alttan alta gerilmesine yol açmıştır.
8- AKP’nin Kürtlerle başlattığı barış görüşmelerini bitirmesi ve çözümü askeri yöntemde araması “self determinasyoncu” Batılıları germiştir.
Son söz: Yeteri kadar gerilen her ip kopar