Üst akıl Türkiye’ye operasyon yapıyor. Notumuzun düşmesinin bütün hikâyesi bu mudur yani? Her şey iyi, güzel, yolunda ama bunu çekemeyen dış mihraklar Türkiye’yi zora düşürmeye mi çalışıyorlar?
Birileri Moody’s şirketine Türkiye’nin notunun düşürülmesi talimatını vermiş! Yahu adamlar bundan 30 ay kadar önce dediler ki; “Bakın ekonominiz iyi gitmiyor, görünümünüzü negatife çekiyoruz, notunuzu düşürebiliriz, kendinize çeki düzen verin!” Tam 900 gün evvel... Çocuk doğsa 2.5 yaşına gelir.
Biz bu süreçte ne yaptık? 15-20 tane reform paketi açıkladık, 3000-4000 tane eylem planı ilan ettik, bol bol konuştuk, nutuk atıp durduk. Hepsinin içi boş çıktı. En temel yapısal reformlar yapılmadı bu ülkede... Varsa yoksa vergi affı, varlık barışı denildi.

Fırsatları heba ettik


Önce S&P’ye notumuzu düşürdüğü için kızdık, şimdi Moody’s hedef tahtamızda, yarın Fitch’e de kızacağız. Sonuç? De ki siyasi davranıyorlar, de ki politik davranıyorlar, de ki ekonomik göstergelerimiz bunu hak etmiyor. Olan oldu! Bizimki hakem golü verdikten sonra itiraz etmekten öte bir çaba değil... Çoğunluk sebebe değil sonuca bakar.
Dünya ekonomilerinin, küresel likiditenin, eksi faiz ortamının, düşük petrol fiyatlarının bize sunduğu o kadar çok fırsat vardı ki, biz bunların hepsini heba ettik. Şu işe bakın ki suçlu ekonomiyi kötü yönetenler değil yine üst akıl çıktı! Bu durumun siyasi olduğunu söyleyenlerin kaçı not düşürülmesinin nedenlerinin sıralandığı açıklamaları okudu?

Notu düşüren somut veriler

Ne diyorlar? Türkiye’nin dış finansman ihtiyacının yüksekliği risk taşıyor. Doğru mu? Şüphesiz. Başka? Borçlar artıyor, büyüme düşüyor. Doğru mu? Rakamlarla sabit!
Dahası? Kurumsal yapı zayıflıyor. Küresel rekabette geriliyoruz. Bu maddeyi de iyice bir açıklamışlar. Diyorlar ki; “Kurumsal sağlamlıkta 64’den 75’inci sıraya gerilemişsiniz. Küresel rekabette 45’inci sıradan 51’inci sıraya düşmüşsünüz.” Sayıları önümüze koyup somut olarak gösteriyorlar.
İşi bilen yolunu bulur, bilmeyen bahanesini bulur. Çık, izahı var itirazımın, mantıklı açıklamam da şu deyiver. Bilimsel bir teori öne sürdün de kabul etmediler mi?
Neymiş? Türkiye hızlı büyüyecekmiş. Nasıl? Kredi kartı taksitlerini artırdık ya onunla daha çok harcayarak büyüyecekmiş. Oldu canım!