8 Kasım 2016 seçimi sadece Amerika için değil, Dünya için bir yol ayrımı olacak. İki başkan adayından Bayan Clinton seçilirse aynı tas aynı hamam düzen devam edecek. Ama ya Trump seçilirse?
İşin açıkçası Trump anketlerde önde gittiği gibi her geçen gün de farkı açıyor. Hem de bunu Amerika’nın politikalarını sil baştan değiştireceğini söyleyerek yapıyor.
İlginç olan dünyanın en zengin ülkelerinden olan ve tek süper güç payesini elinde bulunduran Amerika’da halkın bu değişime destek vermesi... Ne umuyorlar, neyin değişmesini istiyorlar onlara sormak lazım.

Trump’ı frenleyebilirler mi?

Bugün Amerika’nın seçimi Türkiye’de yapılsa, tarzı dolayısıyla açık ara Trump kazanır! Ancak Trump’ın söylemleri de ortada...
Her ne kadar sistem gereği Amerika Birleşik Devletleri kanunları gereği çift meclisli yasama organı fren sistemi görse de kaptan köşkü Trump’a geçerse dünya bir tur eşekten düşer.
Piyasalar statükonun bozulmasında hiç hoşlanmaz ve Amerikan ekonomisi iyice sallanır. Bizim gibi gelişmekte olan ülkeler paranın önüne kırmızı halı serse havasını alır.

Amerikan ekonomisi ne olacak?

İş dünyası Trump seçilirse başına gelecekleri geç de olsa anladı. Trump, ABD şirketlerinin öncelikle ABD içinde iş yapmaları gerektiğini vurguluyor. Bu bizim için geçerli ancak Amerika’yı taklaya getirir.
Haliyle durum Çin, Kore gibi üreticilerin canını fazlasıyla acıtır.
Dış ticarette daha yüksek gümrük duvarları örülecek, ithal mallar daha pahalı hale gelecek. Amerika’da üretim pahalı işçilik ve sosyal güvenceler ile maliyetleri artıracak, fiyatı yükselen mallara talebi azaltacak.

Trump akıllanır mı?

İlk adaylığı sırasına olasılıkları sıralarken Trump için “taç giyen baş akıllanır” diyenler hayal kırıklığına uğradı... Amerikan politikalarının Türkiye’ye etkileri malumunuz.
Peki, Trump’ın taç giymesi bizi nasıl etkiler? Kesinlikle iyi etkilemez.
Şöyle ki; Trump, “Sorun sadece Müslümanlarda değil, Kur’an nefret söylemi aşılıyor” demekle kalmıyor, “Kur’an çok ilginç bir kitap. Birçok insan Kur’an’ın sevgi öğrettiğini söyler fakat o kitapta negatif bir hava var” diyerek devam ediyor. Gel de anlaş, anlaşabilirsen!

Trump’ın bize etkisi

Direkt olarak; “Kürtlerin hayranıyım” diyen Trump, Erdoğan’ın Kürtlerin hayranı olmadığının hatırlatılması üzerine, Erdoğan ile Kürtleri yan yana getirebileceğini söylemişti. Tarafını zaten belli etmiş Amerika Başkanı ile anlaşmak kolay olmayacak.
Ülkeye giriş yapan Suriyelilerin tamamının da geri gönderileceğini söyleyip duruyor. Nereye gönderecek? Bildiniz, Türkiye’ye...
Seçilirse, gerisini sizin hayal gücünüze bırakıyorum. Bizde de dünya lideri var. Onu da hayallerinizde hesaba katmayı unutmayın!