Temel bir gün Dursun’la buluşur, otururlar muhabbete dalarlar. Konu çocuklara gelir, Dursun başlar
anlatmaya...
Yaa Temel... Bizim kız da çok güzel bir masa başı işi buldu. Yardımcı diye başvurmuş, en küçük işe razıyken potansiyelini gören patronu önce terfi ettirmiş, özel asistanı yapmış. Bir sene sonra ev tutmuş. Arabayı da patron almış. İki sene sonra da tuttuğu evi alıp bizim kızın üstüne yapmış. Çuvalla da para veriyor. Senin kız ne âlemde?
Temel oturduğu yerden kaykılmış, benim kız da o...pu oldu ama senin kadar güzel anlatamıyorum.

Zam değil o, düzenleme!

Çok şükür AKP döneminde hiçbir şeye zam yapılmıyor, sadece düzenlemeye gidiliyor. Otomobile gelen ek vergideki durum tam da bu! Maliye Bakanı ekranlara çıktı zam yaptık dememek için kırk takla attı.
Televizyon kanalları İktidara sempatik olacaklar ya, yapıştırdılar alt yazıyı; Vergi oranları değişti, vergi düzenlemesine gidildi, vergide yeni sistem... Hani TRT Haber’de; “Ekmeğe zam yok ancak fiyatlar arttı” haberi yapılmıştı ya, o hesap!

Arabanın birİ bana biri devlete

Yeni düzenleme sayesinde kendine ucuzlarından bir otomobil alan bir tane de devlete almış oluyor. Pahalısını seçerseniz, size bir devlete iki araç düşüyor.
Şöyle eli yüzü düzgün sıfır bir otomobil alalım deseniz 80 bin lirayı
cepten çıkaracaksınız.
O 80 bin liralık otomobilin ülkeye giriş fiyatı 45 bin lira... Gerisi vergi... Aman 80 bini aşmasın yoksa vergisi de artar!
Olmaz ama oldu da asgari ücret alan bir gariban hayalini kurduğu bu C segment arabayı almak için çalışmaya başladı diyelim. Yemesin, içmesin, nefes bile almadan kazandığı bütün parayı biriktirsin.

Asfaltına ekmek ban ye!

Bu durumda beş yıl boyunca durmadan çalışması gerekir ki zaten alacağı arabanın fiyatı o zamana kadar ikiye katlanır.
Fiyatı hiç artmasa bile ilk 26 ay sadece üzerindeki vergiyi ödemek için devlete, 35 ay da arabanın kendisi için çalışacak. Hadi aldı diyelim. Kazandığı para yakıtına, yakıtın üç kat vergisine, bakımına, trafik sigortasına, kaskosuna yetecek mi?
Bir zamanlar gerçekti şimdi hayal oldu! Ama duble yol yaptılar.
Gariban kardeşim senin neyine otomobil almak? Sen her zamanki gibi duble yolların, köprülerin, tünellerin kenarında mangalını yak, asfaltına ekmeğini banıp araçların geçişini seyret.