İstanbul Borsası dünya ile kıyaslandığında küçük borsalardan biri... Küçük olduğu için riskli ve manipüle edilmesi kolay... Yine de ülke ekonomisinin önemli barometreleri arasında sayılıyor.
Peki, borsa ne durumda? Endeks bazında 3.5 yıl önceki yerinde… 2013 yılının başında yaptığınız hisse portföyü bugün Türk Lirası bazında yerinde sayıyor. Aradan geçen zaman size faiz bazında yüzde 35 kaybettirmiş durumda...… Hani yabancılara sallayıp duruyoruz ya, Türkiye’ye güvenip şirketlerine yatırım yapan yabancı yatırımcılar paralarının yüzde 40’ını kaybettiler. Dolar bazındaki bu kayıp onlar için acı bir deneyim oldu!

Küçük yatırımcı kaybedildi

Borsa bünyesindeki küçük yatırımcının neredeyse tamamına yakınını yıllar içerisinde kaybetti. Kalanlar, biz kırk kişiyiz, birbirimizi biliriz tadında işlem yapmaya devam etti.
Yatırımcılar vardır... Sürü ile birlikte iyimser, sürü ile birlikte kötümser olur. İki liralık domates için yarım saat pazarlık yapan kişi, iki saniye içerisinde düşünmeden binlerce, milyonlarca liralık hisseyi borsada alır, satar. Borsa yükselir, düşer...… İyi de ortada ne sürü kaldı ne de çoban...…
Bu yılın başında bir ara “herif” adıyla anılan bir fon çıktı, 500 milyon dolar yatırdı, borsa artıkça arttı. Aslında bu “herif” hikâyesi ibretlik bir ders... Bize borsanın, ekonominin gerçek durumuyla alakasız hareket edebileceğini gayet net biçimde anlatıyor. Parayı soktuktan sonra borsa yükselir de, rekor da kırar. Bir süreliğine...…
Küvete parmağını sokarsan suyun sıcaklığına bakarsın ama çay bardağına o parmağı sokarsan, taşırırsın. Durum buydu! Yine de borsa artınca insanlar ekonomi iyi gidiyormuş gibi bir hisse kapılıyordu.
Ortada ne herif kaldı, ne yabancı bir fon... Zaten o tip fonlar bu havadaki ülkelerden uzak dururlar. Önce fırtınaların dinmesi gerekir ki garanti paraya oynasınlar.
Türkiye’nin tasarruf oranı belli, tasarrufu belli... Endeksin kalıcı olarak yükselişe başlaması için yabancı fonların borsaya yatırım yapmaları gerekiyor. Raporları okuyorum, adamlar Türkiye ile neredeyse hiç ilgilenmiyorlar.

Borsaya neden teşvik yok?

Bırakın yabancıyı, yatırımcıyı, ortada halka arz edilen şirket yok! Böylesi bir ortamda şirketler bankalardan kredi almak için takla atarken borsayı seçenek olarak bile görmüyorlar.
Olay hükümetin de pek umurunda değil... Her halta teşvik verilirken borsa sanki üvey evlat!
Ekonomisi böyle yönetilen, olaysız gün geçmeyen bir ülkede borsa iyi bile dayanıyor. Bize de yatırımcısına sabır dilemekten başka söyleyecek bir şey bırakmıyor.