Jersey, Bermuda, Guernsey ve Man Adası, Seyşeller, Bahamalar, Cebelitarık, Cayman Adaları, İngiliz Virjin Adaları... Hemen hepsi kara para cennetleri... Varlık barışı adı verilen yasa maddesi ile Türkiye kendini bu guruba dâhil ediyor.
Varlık barışı için ince hesaplardan veya stratejik hamlelerden bahsetmek mümkün değil... Bildiğin açık kapı siyaseti. Kim olursan ol yine de para getir, acil ihtiyacımız var mantığı...…
Şimdiye kadar 32 kere vergi ve prim borçları yeniden yapılandırıldı, varlık barışı uygulaması getirildi. İstatistiki olarak bu aralar gelmesi bekleniyordu zaten... Bunu kaçıran 2019’u bekleyecek. İstatistiki olarak!

Kim para getirir?


Ancak bu seferki hepsinden farklı... En geniş kapsamlı olanı... Önceki varlık barışlarında bildirimler vergi dairesine yapılıyordu. Bu kez doğrudan bankaya bildirimde bulunulacak. Para Türkiye’ye başka kişi adına da getirilebilecek. Acaba kim, niye başkasına milyonlar yollayacak? Bunu öğrenemeyeceğiz. Soru sormak, inceleme yapmak yok!
Peki, kimler bize acil ihtiyacımız olan bu parayı getirir? Gelecek para belli zaten... Türkiye’de vergi ödemek istemeyen işadamları ve şirketler tarafından kayıt dışı olarak yurtdışına çıkarılan paralar önce gelir, sisteme sokulur, getirilen para ile vergi kalkanı sağladıktan sonra tekrar geri gider...… Başka? Kara para, rüşvet ve yasa dışı yollardan elde edilen kazançları aklamak isteyenlerin paraları gelir, aklanıp pür-i paklanır, Türkiye’yi mesken edinir.

Kim para getirmez?


Şöyle doğru düzgün para gelmez mi? Zor! Hâlihazırda AKP Hükümeti, 2008, 2011 ve 2013 yıllarında çıkarılan kanunlar ile gelecek olan doğru dürüst para zaten geldi.
Hukuk güvenliği olmayan, keyfi kayyum atamaların yapıldığı, şirketlere el koymaların yaşandığı, topal demokrasisi ve rejim kaygıları ile Türkiye’ye gelmeyen para hele böylesi bir dönemde ağzınızla kuş tutsanız gelmez.
İşin açıkçası bu “af” çöpsüz üzüm de değil... Uluslararası temelde büyük baş ağrısı yaratır. Avrupa Birliği ve Dış Ticaret Genel Müdürlüğü’nün 10 bin Euro veya fazlası nakit taşıyan yolcuların giriş-çıkışta beyan şartı genelgesine de zıt... Amerika’nın terörün finansmanını önleme çabalarına da... Esas sorulması gereken: Bunların hepsini göze alacak kadar çok mu sıkıştık?