Verileri yorumlamak iyi güzel de ekonomiyi tam anlamak için gözlem yapmak gerekiyor. Hava da güzel... Cumartesi günü sabah saatlerinde Kapalıçarşı’ya gittim. Deyim cuk oturuyor, Kapalıçarşı kan ağlıyor... Cumartesi gününden bahsediyorum. Haftanın en civcivli günü!
33 yıldır Kapalıçarşı’da çalışan esnafın; “Ben birçok sorun gördüm ama çarşıyı hiç böyle görmedim” dediği gibi işin açıkçası ben de görmemiştim. Belki de sabah saatleri olması sebebiyle kuş uçmuyordu.
Nuruosmaniye’de sanki sabah bile olmamıştı. Ne kepenkler açılmıştı ne de turist kafileleri gelmişti. Hiçbirinden eser yoktu. Öyle ki Suriyeli veletler çift kale maç yapıyordu!
Öğlen saatlerinde İstiklal Caddesi’ndeydim... Bitmek bilmeyen çevre düzenlemeleri devam ediyordu. Fazla kiralık, satılık afişi görmedim ama boş bina sayısı dikkatimi çekmedi değil...
Kalabalıktı kalabalık olmasına ama mağazalara baktığınızda gireni çıkanı hayli az sayıdaydı... İnsanlar da dolaşmaktan çok bir yere gidiyormuş izlemini uyandırıyorlardı. Elinde torba olan yok gibiydi... Torba yoksa alışveriş de yoktur!
Keza Nişantaşı... Lüks mağazaların içerisinde eğer müşteriler saklanmıyorsa çalışanlardan başkası yoktu. Yalnız yeme-içme yerlerini ayrı tutuyorum. Oralardaki kalabalık göze çarpıyordu.

Torba taşıyan yok!

Ve Bağdat Caddesi... Her yer inşaat... Adım başı kamyon ve beton mikserlerini görmek mümkün.
Kalabalık aynı hatta azı yok fazlası var. Yine de boşaltılmış binaları, kiralık, satılık ilanlarını fark etmemeniz mümkün değil... Caddenin dörtte biri boştu! Hatırladığım büyük markaların yerlerinde yeller esiyordu. Çalışan dükkânların vitrinleri indirim ilanlarından görülmüyordu.
Kapananların yerine neden yenileri gelmiyor derseniz halen metrekaresine 200-250 dolar isteniyormuş. Dolar uçmuş, gitmiş. Ne satacaksın ki kâr edeceksin? Bu havada mümkün değil!
Tekrar torba analizime girdim, herkes hava almaya çıkmış gibiydi... Yoktu, alışveriş yapıp torba taşıyan yoktu!
Yeme-içme yerleri ciddi anlamda doluydu. Talep belli ki o yöne doğru kayıyor. Böyle giderse cadde yakın zamanda tamamen restoran-cafe sokağına dönüşecek. Ekonominin öncü göstergesi sokaklardır. Gezdim dolaştım ve bir kez daha anladım ki çok daha zorlu günler bizi bekliyor.
Oturduğu yerden Türkiye ekonomisi üstüne ahkâm kesenler bu kuru kalabalığı görseler acaba ne diyecekler?