Dolar yeni rekorlarını kırıyor. Bana ne? Benim param mı var ki dolarım olsun? Yemez. Etkileneceksin sen de!

Tür­ki­ye’de doların de­vam­lı art­tı­ğı bir or­tam­da kim­se­yi eko­no­mi­nin iyi git­ti­ği­ne inandıramazsınız. İnan­dı­ra­ma­yın­ca da kim­se­ye ya­tı­rım yap­tı­rıp, işe adam aldıramazsın. İnsanlar para harcamaz. Borçlu şirketler batar, evler satılmaz, işsiz kalırsın.

Yükselişi sorsanız herkes aynı sebepleri tekrarlıyor. Ben de sayayım, hatırları kalmasın... Amerika faiz artıracak, gelişen ülkelerin tamamının paraları baskı altında, Suriye’deki gelişmeler ve Türkiye’nin bir başkanlık referandumuna gitme ihtimali...

Tabii bir de yatırım yapılabilir notumuzun ayakta kaldığı son baba kredi kuruluşu FITCH’in her an not düşürebileceği korkusu...

Buzdağının görünen yüzünde bunlar var. Altında ne var?

Ekonomistlerin size anlatmadıkları!

Öncelikle bu yükseliş kendi kendini besliyor. Dedikodu mekanizması çok yönlü çalışıyor. “Dolar şuraya gidecek dememiş miydim?” diyenlerin sayısı hızla artıyor. En tehlikelisi de bu zaten.

Bankaları bile tehdit edersen ülkeye kimse gelmez. Adam koskoca bankanın canına okuyor, bana ne yapmaz diye düşünür.

Ne zaman dolar fırlasa, ülkeye dolar yağdıran Araplardan para akışı duruyor. Şu sıralar kendi dertlerine düştüler.

Türkiye’de ekonomiyi yorumlamanın anlamsızlığı ayyuka çıktı. Artık siyaseti, politikayı doğru yorumlamak ekonomi için de geçerli.

Türkiye bir sistem değişikliğine gidiyor, başkanda hangi güçler toplanacak, sistemin nasıl olacak? Bilen yok! Sistemi teklif eden AKP çalışıyoruz diyor, destekleyen MHP çabuk olun diyor.

Yoksa teklif eden MHP çabuk olun, AKP çalışıyoruz mu diyor?

Sanki dolar ile kazanıyoruz!

Merkez Bankası çıktı, toplantı yaptı. Açıklamalarını tek kişi ciddiye almadı!

Merkez Bankası ne müdahale edebilir ne önlem alabilir. Sadece emir alabilir! Sürekli olarak parasal gevşeme yapmaya niyetli bir görünüm sergiliyor. Eğer yüksek enflasyon ve cari açıkla yoğurulmuş bir ülkede parasal gevşemeye hevesli merkez bankanız varsa, paranız değer kaybeder.

Para politikası ile de yolun sonuna geldik.

Türkiye iliklerine kadar dolarize olmuş bir ülke. Devlet kendi parasına güvenmeyip mega projeleri dolarla ihaleye çıkarıp, kullanım ücretini bile dolarla belirliyor!

Osman Gazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü geçişi şu kadar dolar+KDV! Sanki dolar ile para kazanıyoruz! Bu saatten sonra kime ne anlatacaksınız?

Yalnız istisnai bir durum var. Türkiye’nin kader referandumu yaklaşıyor ve Hükümet böylesi bir tablo ile sandığa gitmek istemez. Tutmaya çalışacaklar!