Hep söylüyorum, yer yerinden oynasa kimsenin umurunda olmaz, dolar yükselmeye başladı mı herkes, “bir şeyler mi oluyor acaba?” diye durup bakınmaya başlar.
Son günlerde dolarda bir kalkışma var. Aslına bakarsanız bunca olaydan sonra olmaması düşünülemezdi. Yılı 2.91 TL’den açan doların nihayetinde geldiği seviye 3.08’in üzeri... Henüz atla deve değil!
Dolar/TL’de tarihi rekor darbe girişiminin hemen sonrasında 20 Temmuz’da 3.0970 ile test edilmişti. Her daim kahraman çıkarma heveslisi olarak dolar satılıp fiyatı düşünce yerli yatırımcıya madalya taktık. Gerçi; “Durun şu TL’nin değer kaybetmesini engelleyeyim” diye elindeki doları satan yoktu, para kazanma derdindeydiler ama kahraman, kahramandır.
Bu kahramanlar ortada görünmeyince Türk Lirası’nın gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında en kötü performansı gösteriyor. Lafı eveleyip gevelemeyelim, en kötü biziz!

Doları ne yükseltiyor?

Dolara şöyle bir bakarsak, bize daha da yükselecek pozu veriyor. Peki, neden yükseliyor bu dolar? Sebepleri muhtelif... OHAL süresinin ucu açık olarak üç ay daha uzatılması kararı, TCMB’nin faiz indirimlerine devam edeceği beklentileri ve petrol fiyatlarındaki yükseliş TL’nin değer kaybetmesinin ana sebepleri arasında...
Esas sebep Moody’s... Not düşer düşmez ertesi gün elinde ne var ne yoksa satıp Türkiye’den gitmelerini beklemiyordunuz herhalde!
Herkes yazdı, çizdi... Büyük fonlar bir ülkeye yatırım yaparken “en az iki kredi derecelendirme kuruluşundan yatırım yapılabilir nota sahip olma şartını” kıstas olarak belirliyorlar. Türkiye’yi, fon kuruluşunda belirlenen kurallar gereği belirli bir süre içerisinde terk etmek durumundalar.
İşte dolardaki bu artış, yavaştan çıkan fonlardan kaynaklanıyor. Göçmen kuşlar gibi ülkeyi terk ediyorlar.

Ekonomiyi yönetenler ne diyor?

Umudumuz şehir efsanesi haline dönüşmüş Arap ülkelerinden ülkemize döviz girişi olması... Tarih bize hakikaten hiç ders vermiyor. Yani kuru düşürmesi için Arap parası beklemek Godot’yu beklemek gibidir... Ne olduğunu bilmeden bekler durursun!
Şimdiden sonra ne olur? Kuvvetle muhtemel ufak ufak yükselişler zaman zaman sert olarak devam eder, hafif geri çekilir ve orada beklemeye geçer. Tekrar yoluna devam eder.
Dünyada likidite daralmaya başladığında ise mevcut Merkez Bankası rezervlerimiz ile doların arkasından el sallarız.
Daha iki gün önce 2017 ortalaması 3.19 TL, 2018 ortalaması 3.30 TL, 2019 ortalaması 3.38 TL olacak diyen mevcut ekonomi yönetimi değil miydi?
Hele iki hafta önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ekonomi danışmanı Yiğit Bulut; “Dolar yine 2.78-2.95 bandına geri dönecek” dememiş miydi? İşte bunlar ekonomiyi yönetiyorlar. İçiniz rahat olsun!