Faruk Çelik joker gibi... Önceki dönemde “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı” idi... Şimdi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı... Koca ülkede tarımdan anlayan uzman mı kalmadı? Aynı bakanları kaydırıp duruyorlar! Her şeyi mi biliyor bu bakanlar yoksa ülkede kapasite mi bu kadar?
Uzun süren toplantılar sonrası ette tavan fiyat kararı alınırken, bakanlık ithalat yapılmadan işin çözülmesi için ellerini taşın altına koyduklarını söyledi...
Sahi ellerini taşın altına nasıl koymuş olabilirler? Destek veya teşvik mi açıkladılar? Hayır! Oturup, fiyat budur diye ahkam kestiler. Bir de tehdit ediyorlar... Gerekirse 50 bin ton et ithalatı yaparlarmış. Ne diyorsun?

KASAPLARI ASALIM!

Lütfetmişler; “Ete tavan fiyatı uygulamak isteğe bağlı olacak, istemeyen kasap için bir cezai müeyyide olmayacak” demişler... Ne gerek vardı? Tavan fiyat uygulamayanı içeri tıksaydınız tam olsaydı!
Kıymaya tavan fiyat koyarsan, et yerine yağ yersin o olur. Sıkıştırırsan, kasaplar kapanır, et karaborsaya düşer. Olacağı budur. Üretim nasıl artar diye kafa yormayan zihniyet yine kolay çözüm peşinde...
Ette 10 yılda 4 milyar dolarlık ithalat yaptık ve bugün halen fiyattan yakınıyoruz. Demek ki ithalat hiçbir şeyi düzeltmemiş ve değiştirmemiş. Yanlış yolda olduğumuzu görmek için daha ne yapmamız gerekiyor?

KOÇ BİLE PES ETTİ!

Dünya fiyatlarının yaklaşık 2 katına et tüketiyoruz. Suçlu? Kasaplar! Eğer tavan fiyat konulacaksa, etin diğer girdilerinde yem, saman, damızlık hayvan, ilaç gibi fiyatlarda kontrol sağlanmadan, etin tüketiciye kasaptan satışı konusunda fiyat kısıtlamasına gidilemez.
Dünyada petrol fiyatlarının hızla gerilemesi tarımsal üretim maliyetlerini düşürdü. Küresel gıda fiyatları geriledi. Ama Türkiye’de fiyatlar düşmeyince kelaynak gibi ortada kaldık.
Talebi küçük işletmelerle karşılamak da mümkün değil... Büyük işletmelere ne oldu?
Koç... Türkiye’nin en zengin ailesi... Koç Holding... Türkiye’nin en büyük holdingi... Önce besicilikten çekildi. Sonra da tarımdan... Koç bile pes
ettiyse varın düşünün sektörün
durumunu...

GAP NE OLDU?

Hani bir GAP vardı... İktidarının ilk altı yılında adeta yok saydığı GAP’ı 2008’de hatırlayan AKP, 2008-2012 Eylem Planı’nda 27 milyar liralık harcama vaat etti. Ancak harcamayı 14 milyarda kesti. Bunun da zaten 10 milyarı, işsizler için kurulan fondan çekilip aktarıldı.
İktidar uzun soluklu GAP yerine, ülkenin batısında kısa vadede canlılık yaratacak toplu konut, yol, köprü gibi inşaat sektörü rant projelerine öncelik verdi.
Sonra de et neden pahalı? Üretim tüketime yetmiyorsa pahalanır. Kasaplar çok mu memnun satış yapamamaktan? Plansızlığın getirdiği utancın beyhude çabaları bunlar.