Ülkenin büyümesinden, enflasyona, yatırımlardan tasarruf eksikliğine bütün ekonomik sorunların meğer tek bir reçetesi varmış; “Büyük Türkiye Fonu”.… Neden daha önce kimsenin aklına gelmemiş ki bu fon? Gelmişse neden kurmamışlar?
Medyada ekonomistlerin yorumlarını okuyorum, hemen hepsi “Türkiye’yi uçuracak gelişme” olarak niteliyorlar. Uçmaya çalışırken çakılacağız haberleri yok!
Güzide analistlerimiz biraz da darbe girişimi korkusuyla olumsuz demeç vermemek adına “mucize formülü bulduk” tadında övgülerini esirgemiyorlar. Nitekim BDDK ve SPK’nın finansal kurumlara “Türkiye’yi kötüleyen rapor yazılmayacak” baskısı, tek istikameti güzelleme raporlarına çeviriyor.

Örtülü borcun adı “yatırım” olacak

Kendinizden düşünün. Eğer paranız varsa borcunuzu mu ödersiniz, para mı biriktirirsiniz? Para biriktirmek için borcunuzdan çok geliriniz olması gerekmez mi? Ekonomiyi yönetenler her daim yüksek faizden şikâyetçi değil mi? Öde kamunun borcunu, düşür faizleri...…
Demek hikâye farklı...… Öncelikle fonda biriken paralardan yapılacak harcamalar borç olarak görünmeyecek. İşsizlik fonuna borçlanılacak, bireysel emeklilik fonuna borçlanılacak, kıdem tazminatı fonuna borçlanılacak. Ama borcun adı “yatırım” olacak. Nasıl olsa fonlarda biriken paraları kısa vadede kullanılmayacak!
Bir diğer kaynak, özelleştirme gelirleri... Sanki bugüne kadar elde edilen özelleştirme gelirlerini harcayacak yer bulamıyorduk.
Özelleştirme, bütçenin yamasıydı. Bu gelirler sayesinde bütçe nispeten ayakta kalıyordu. Şimdi bütçe de devasa açıklar vermeye başlayacak.

Fonun parası nereye akacak?

Büyük altyapı projelerinde ya da mega projelerde kullanmanın bir yolunu bulmalı...…Zorda olan yandaşa aktarılmalı... Uzun vadede ise sorunların çıkacağı aşikâr ama o güne kim öle kim kala?
Belli ki yeni bir örtülü ödenek oluşturulacak, harcamaların önü açılacak. Ne kadar şeffaf olacak? Ben söyleyeyim, hiç şeffaf olmayacak?
Kimin yatırımına destek verilecek, kiminle ortak iş yapılacak, kime sermaye aktarılacak ve bunları kim, nasıl seçecek? Kuvvetle muhtemel bilemeyeceğiz.
Ezcümle bu fonun kurulması Türkiye için lüksten öte bir anlam taşımıyor. Anlam yüklemeye çalışmak yeni bir örtülü kaynak yaratmanın üzerini örtme çabasından öte değil... Mucize formül hiç değil!