Paralel suçlamaları, terör suçlamaları, vergi suçlamaları, taraflı yargı, tehditler, hileli iflaslar derken ülkeden ciddi anlamda para kaçtı. Para getiren yabancı kalmadı, olanı sattı. Reza da Amerika’da tutuklanınca kırmızı tuşa basıldı.
Nitekim Meclis’e sunulan yasa tasarısı ile Türkiye tarihinin bugüne kadar açıklanan “en cömert af paketi” geliyor. Mecbur kalmadıkça hiçbir ülke böylesine geniş kapsamlı bir düzenlemeye gitmez.
Bu yasa tasarısına göre yurtdışından getirilen hiçbir varlığın önü, arkası sorguya tabi tutulmayacağı gibi, denetimden geçmeden, vergisi ödenmeden, incelemesi yapılmadan Türkiye’ye buyur edilecek.

Neden bu vergi cömertliği?


Bu varlıklarını Türkiye’ye getirecek şirket ya da kişiler, varlıkları vergi dairelerine değil, bankalar veya aracı kurumlara bildirilecek.  Hiçbir suretle gelir ve kurumlar vergisi hesabına dâhil olmayacak, vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılamayacak, vergi cezası kesilemeyecek.
İşin ilginci yurtdışı varlıklar, üçüncü kişiler adına da Türkiye’ye getirilebilecek. Veraset ve intikal vergisi de alınmayacak. Birilerinin adamları aniden zengin olacak!
Peki, neden bu cömertlik? Çünkü fena kilitlendik. Turizm, ihracat ağlıyor...… Çok acil para gerekiyor. Nasıl kazanıldığının bir önemi yok! Hayat, yurtdışında parası olana güzel!

Yurtta barış, vergide barış


Türkiye’ye para getirilmesine ilişkin ilk barış 2008’de yapılmıştı. Yurtiçi varlıklardan yüzde 5, yurtdışı varlıklardan yüzde 2 vergi alınmıştı. Nitekim 2013 yılında da yurtdışı paralar yüzde 2 vergi ile ülkeye çağırılmıştı.
Yurtdışındaki parasını beyan edip “vergi barışı” yapanlar bu durumu bir daha ele geçmeyecek bir fırsat olarak görüyorlardı. Haklıydılar da! Hangi ülke böylesine kıyak yapardı ki?
Meğer acele etmişler! Burası Türkiye! Kıyağın da kıyağı çıkar. Artık ne beyana ne de yüzde 2 vergiye gerek kaldı. Parayı ister bankadan transfer yap ister bavula koy getir, sorgusuz, sualsiz ve de vergisiz hesaba geçsin.

Kesinlikle işe yarar, ancak…


Ülkenin durumu öylesine kritik ki sadece para da değil, altın, gümüş, pırlanta, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları, yani aklınıza değeri olan ne gelirse gelsin, yeter ki gelsin. Yeşil yeşil dolarlar olur, renkli Euro’lar olur, kraliçeli, çekik gözlü paralar, hepsi kabul edilir. Sıcak para, kara para, grisi hatta petrol mavisi de fark etmez. Türkiye affetmez!
İşe yarar mı? Kesinlikle işe yarar, ona şüphe yok! Para için insanlar neler yapmıyor. Yeni Türkiye’nin ne eksiği var? Hak, hukuk ile bağdaşıyor mu diye sorgulamayacaksak, etik mi diye bakmayacaksak, gözlerimizi kapayacaksak, artık buna kadar kaldıysak, eh ne yapalım? Buyursun gelsin...…