Hürriyet’te bir köşe yazısı... Röportajı veren şahıs önemli bir şirketin başında görünüyor. Milyar dolarlık projelerden bahsediyor. Gayet güzel...
Varlık fonu sorulunca, ezberden; “G-20’de varlık fonu olmayan tek ülke Türkiye idi” diye başlıyor cümleye. Yanlış!
Aslında adamın pek bir suçu yok. Belli ki Ekonomi Bakanı’nın verdiği bu demeci duymuş, aklında kalmış. Oysa Ekonomi Bakanı Zeybekci demeci işkembeden sallamış, inanan çıkmış!
G-20 içerisinde Avrupa Komisyonu dışarıda tutulduğunda, 19 adet G-20 üyesi ülke var. Bu ülkeler arasında Almanya, Arjantin, Güney Afrika, Hindistan, İngiltere, Japonya’nın Bağımsız Varlık Fonları Enstitüsü’ne göre böyle bir oluşumları yok.

Bakan Mehmet göreve

Aynı şekilde eski Sağlık Bakanı yeni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye’nin de dâhil olduğu OECD (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) ülkelerinin hiçbirinde 65 yaş öncesi emekliliğin bulunmadığını iddia ediyor.
Bildiğin sallıyor! Sen gidip de Sağlık Bakanı’nı alakasız olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı yaparsan daha fazlasını da beklemeyeceksin.
Ne alakası var iki kurumun? Sosyal güvenlikten anlayan adam mı kalmadı memlekette diyeceğim ama kendisi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imam hatipten sınıf arkadaşı... Haliyle bakanlıklar arası dönüp dolaşması normal... En azından bu ülkede...

Türkiye ortaokul terk

Peki, demeç verirken “biz bunları söylüyoruz ama keşke önce bir internetten baksaydık” diye düşünmüyorlar mı? Düşünmüyorlar!
Türkiye’nin ortalama okul okuma seviyesi 6.5 yıl olunca ne söylesen gidiyor. Bu ortalamanın altında kalan tam 45 il bulunuyor. Okul okuma oranının en yüksek olduğu il Ankara’da bile bu süre 7.59 yıl. Yani ortaokul sondan terk... Çoğunluk ne söylesen inanır.
Zira OECD’ye üye 34 ülkeden erkekler için emeklilik yaşı 65’in altında olan tam 19 ülke bulunuyor. Kadınlar için ise 65 yaş altında emekliliğin söz konusu olduğu 24 ülke var.

Hiçbiri, oldu mu sana çoğunluk!

Hani Bakan Müezzinoğlu “hiçbirinde” diyor ya, OECD’de erkeklerde yarısından fazlası, kadınların ise üçte ikisinden fazlası 65 yaşının altında emekli oluyor.
İlginç olarak kadınların, erkeklerden daha geç emekli olduğu iki ülke var, Fransa ve İspanya... Fransa’da erkekler 59 yaşında emekli olurken, kadınlar 60 yaşında emekli olabiliyor. İspanya’da emeklilik erkekler için 62 yaş iken kadınlarda 63’e çıkıyor.
Uç örnek Kore... Erkekler 73 yaşında, kadınlar 71 yaşında emekli oluyorlar. Bizde zaten erkeklerin ortalama yaşam süresi 75 yıl civarında... Hakikaten onu Müezzinoğlu’na sorsak yaşam süremiz acaba kaç çıkar?