Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın; “Ama şu anda işsizlik yüzde 11’in üzerinde... Bu ülke bu hale düşmeli mi?” demesi beni şüpheye sevk etti.
Bence de düşmemeliydi ama düştü. Ben o yaptı sanıyordum ama o da şikâyetçi olduğuna göre kim yapmış olabilirdi?
Hayret valla, sen git
14 yıl boyunca ülkeyi tek başına yönet sonra birisi gelsin gizli gizli işsizliği artırsın... Bir anda yüzde 11.3 yapsın. Acaba kim bu? Yine Ce Ha Pe mi yoksa? Olacak şey değil! Pes!
“Dediler ki ‘Merkez Bankası bağımsızdır, şudur, budur...’ Tamam, o yine bağımsızlığını oynasın” diye devam etmesiyle ister istemez aklıma Goran Bregovic’in Arizona Dream filmi için yaptığı Get The Money isimli şarkının Sinan Erkoç tarafından devşirilmiş versiyonu geldi...
Şarkının orijinali para ile alakalıydı, devşirilmişi ise Merkez Bankası ile bire bir örtüştü, tam oldu. Mırıldanmaya başladım; “Oyna da oyna kafana göre oyna, oyna da oyna yakışır sana!”
Ekonominin en önemli kurumu, para politikasının belirleyici aktörü Merkez Bankası meğer oynuyormuş. Bak sen şu işe...
Cumhurbaşkanı; “Tokadı ben yiyeyim, sefayı o sürsün” diyor Merkez Bankası için... Hâlbuki Başkanı da iyi bir adama benziyordu.
Kendisinin ekonomi lisansı bile yokken bu atamayı yapabilmek için de bu kişiye özel yasalar değiştirilmişti. Kuruma en son giren en genç kişi onca profesör arasından Cumhurbaşkanı’nın atamasıyla başkan yapılmıştı. Meğer sefa sürüyormuş kerata...
Cumhurbaşkanı kısaca Merkez Bankası’na diyor ki; Oynama demiyorum, sen yine hobi olarak oyna ama faizleri artırma. O da ne yapsın, faizleri yalandan bir gıdım artırabildi.
Bakın, Cumhurbaşkanı kolay kolay kimseden bir şey rica etmez, bankalardan ediyor. Diyor ki; “Buradan bir kez daha bankacılık sektörüne sesleniyor ve diyorum ki; faizleri lütfen makul seviyelere çekin”
İyi de gösterge tahvilin faizi yüzde 11’i aştı... Devlet Hazinesi’nin çıkardığı borçlanma tahvili yüzde 11 faiz veriyor. Bankalar kaç versin?
Bana ne? Korkudan devamlı Türkiye iyi yolda, aslında iyi gidiyoruz diyen onlar... Bu sorunun cevabını da onlar versin.

Tebrikler ZeybekCi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’yi eleştirmediğim konu kalmadı. Kendisi hakkında en az 15 yazı yazıp demediğimi bırakmadım.
Değiştim diyeni çok görmüştüm ama değişeni pek görmemiştim. Zeybekci artık ekonomiye bakan gibi değil, Ekonomi Bakanı gibi demeçler veriyor.
Bir anda popülizmden uzak gerçekçi ve isabetli konuşmaya başladı. Hele son olarak “Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanı olarak söylüyorum, olağanüstü hâli ben istemiyorum kardeşim” demesini yürekten kutluyor, altına imzamı atıyorum.