Özgeçmişini hazırladın, şirketlere yolladın. Heyecanla bekliyorsun. Aman fazla heyecanlanma! Çoğundan geri dönüş bile olmayacak. Olsa bile seçilen sen olmayacaksın!
Şirketlerde ihtiyaç duyulan pozisyonlara ilan veren ve kriter belirleyen departman insan kaynakları değil mi? Tanıdığın yoksa işin zor!
Size şunu garanti ederim ki bu ülkede hiç denetlenmeyen ve adeta şirketi babasının çiftliği gibi yönetip hiçbir sorumluluk almayan tek bölüm insan kaynaklarıdır. Neden?
Öncelikle işe alınacak kişi ya da kişiler zaten bellidir... Diğer çağırılanlar piyondur...…Genelde kotayı doldurmak için çağırılırlar. İşi kitabına uydurup “bakın ilana çıktık, mülakatları yaptık, bu kişi veya kişilerde karar kıldık” demek için!
Bunu sürekli yapabiliyorlar çünkü insan kaynaklarını denetleyen yok gibi...…

Girişimci oluyorsun mecburiyetten!

Hangi yönetim kurulu, insan kaynakları yöneticilerini yıllık denetlemeye alıp; “Bu yıl kaç personel alındı? Kaç personel işten ayrıldı? Sebepleri? Kaçı yetişmiş personeldi? Aynı ilanları birkaç kere vermişsiniz personel alırken nerenizle değerlendiriyorsunuz? İkinci mülakatlara çağırdığınız ama tercih etmediğiniz adayların cv’lerine hadi bir de biz bakalım” diye soruyor? Çok azı!
İnsanlar da mecburen girişimci oluyor. Mecburi istikamet gibi bir şey… Kişi geçinmek zorunda, iş aramış, bulamamış, elinde avucunda ne varsa toparlayarak iş kurmuş, girişimci olmuş. Kendine inandığı için veya zevkten değil, çaresizlikten. Nitekim Türkiye’de yeni kurulan şirketlerin yüzde 76’sı üç yıl içerisinde kapanıyor.
Sorsan, bütün bankalar girişimcilere destek olmak için kapıda... Lakin gitseniz, bırakın destek almayı, derdinizi anlatacak adam bulamazsınız. En iyi ihtimalle tüketici kredisi alır, çıkarsınız.

Bana yüz ülke adı sayabilir misin?

Dünya Bankası’nın İş Yapma Kolaylığı raporunun Herkes İçin Fırsat Eşitliği sıralamasında Türkiye listede bu yıl 55’inci sıradan, 14 basamak gerileme ile 69’uncu sıraya düştü. Bu ne demek? 68 ülkede hayat seninkinden kolay demek... Türkiye’de iş kurmak artık daha zor demek! Fırsat eşitliği yok demek...…
Bana 100 ülke adı say desem sayamazsın ama Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nde Türkiye’nin yeri 99’uncu sırada.. Dünyada ‘hukuk nedir’ diye sorabileceğin kaç ülke var ki zaten?
Oysa David Mc Clelland’ın 1961 yılında yayımlanan “Achieving Society” adlı eserinde 42 ülkenin insanları, başarı güdüleri ve girişimcilik kabiliyetleri açısından sıralanmışlar.
Türkiye 3.62 puanla ilk sırayı alırken, Fransa ve İngiltere 1.71 ve 1.52’lik puanlarla ancak 27 ve 28’inci sıralarda kendilerine yer bulabilmiş.
O zamanlar belki hiçbir şey yokmuş ama hiç değilse umut, geleceğe güven, iyimserlik söz konusuymuş.