Oturun ekonomi programlarını dinleyin... Ama dolar şu anda 2.80 fakat aşağı kırarsa 2.79 görülebilir, yukarıda ise hedef 2.82 olacaktır gibi saçma sapan yorumlarla vakit kaybetmeyin. Yorumcu illa haklı çıkacak... Kaçarı yok!
Diğer tarafta dolar 3 lira olacak diyorsanız elbet siz de haklı çıkacaksınız ama ne zaman? Zamanlama verilmiyorsa hedef anlamsızdır.
Araştırma raporlarını okuyorum, yıl sonu dolar kuru hedefini çoğu 3.00-3.05 aralığına çekmiş. Hepsi okumuş çocuk, kendilerine göre mantıklı açıklamaları vardır herhalde...
Ben biraz daha karamsarım. Yılın ikinci yarısı başlayacak yükseliş trendi bizi önce 3 lira seviyesine taşıyacak ardından 3.20’li seviyelere alışacağız. Sonrası gelişmelere bağlı olacak. 
Tabii ekonomi sayısı çok fazla veri ve değişkenle hareket ediyor. Kesin diye bir şey olsa bu yazıyı İsveçli mankenlerin servis ettiği içkimi yudumladığım küçük adamda yazıyor olurdum. 
                                                                                                                             

YAZ ÇOK SICAK OLACAK!
                                                                                           

Benim haziran ortası, temmuz ayı gibi başlayacak olumsuz havaya karşı senaryom şöyle;
Türkiye yıllardır cari açık vererek ilerliyor ve verilen bu cari açıklar borç stoku olarak birikiyor. Borç stoku ülkeleri doğrudan krize götürmez ancak borcu çevirememek ülkeleri krize götürür. Daha fazla cari açık ve borçlanma risk primini artırır.
Biz buraya kadar geldik, çizgiyi geçtik. Bundan sonrası ise ani bir gelişmeyle tetiklenecek. Risk piriminiz yükseldikçe uzun vadeli borçlanma imkânlarınız azalır.
Mevcut borçlarınızı kısa vadeli portföy girişleriyle yönetmeye çalışırsınız. Nitekim yılbaşından itibaren 4 milyar dolarlık giriş söz konusu... Kısa vadeli fonlar ülkeye giriş yaptıkça sorun olmaz fakat para girişleri dünyada veya yurtiçinde gerçekleşebilecek herhangi bir şokla kesintiye uğrarsa başınız belada demektir.
İşte bu musibet şoku ben yaz aylarında bekliyorum. Biri olmasa diğeri tadımızı kaçıracak.
                                                                                                                         

HAZAN ORTALIĞI YAKACAK!
                                                                                  

Saymaya kalkarsam, içeride; dokunulmazlıkların kaldırılması akabinde erken seçim, ara seçim ya da referandum olur. Başkanlık sistemi talepleri, AKP’deki ufak çaplı sarsılmalar, siyasi tansiyon artışında başrolü oynar. Merkez Bankası faiz indirimine aldığı gazla devam eder fakat freni geç kökler. Çöken turizm, azalan ihracat, 3 milyon mültecinin yanı sıra Avrupa Birliği’nin vize vermeye gönüllü olmaması neticesinde verilen beyanatlar tat kaçırır. Artan terör, IŞİD, PKK, PYD ise olağan riskler.
Yurtdışında; Panama Belgeleri,  Amerika’nın faiz artırımı, Hillary Clinton-Donald Trump yarışı, Avrupa’nın büyümemesi, Çin’de yaşanacak iflaslar, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkış referandumu, Japon ekonomisinin defoları gibi gelişen piyasalarda yaşanacak sorunlar da bizi etkileyecek.