Cumhurbaşkanı Erdoğan; “Yurtdışına turizme gitmeyin” diyerek, bütün turizm faaliyetlerinin yurt-içinde yapılması çağrısında bulundu.
Nefis çözüm... Neden? Bu yıl turizm gelirlerinin 7 ile 10 milyar dolar arası düşmesi bekleniyor. Gelir azalacaksa hiç değilse gideri de azaltalım ki durumu idare edebilelim moduna geçiyoruz.
Sorunları çözecek kim? Turizm Bakanı Mahir Ünal... Lisans eğitimini Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde almış. Öğretmenlik, danışmanlık, müşavirlik yapmış. Turizm Bakanı Mahir Ünal’ın bugüne kadar turizm ile alakası sadece turist düzeyinde kalmış.
Yine aynı soruyu soracağım. Koca ülkede turizmden anlayan uzman mı kalmadı? Çareler çaresiz... Haliyle beklentileri yüksek tutmamakta fayda var.

Yerli yabancı ayrımı çok net!

Konu aslında ilginç... Öncelikle Türkiye’nin turizm gelirindeki kayıpları iç turizm ile kapatılamaz. Giderler de fazla azaltılamaz. Yasak koyacak değilsin ya! Nitekim ilk rakamlar Türkiye’den yurtdışına giden turist sayısında artış olduğunu gösteriyor.
Peki, yerli turist yabancının yerini doldurabilir mi? Tabii ki hayır! Nitekim yabancı turist ile beraber ülkeye döviz girişi oluyor. Cari açık kapanıyor. Türkiye’nin ekonomisi ancak dış kaynak girişi ile zenginleşebilecek bir yapıya sahip... İç turizmin artması otelleri ayakta tutar ancak Türkiye’ye fazla bir katkısı olmaz.
Bizim turizmciler de bir âlem... Sorunu ne kadar görmezden gelirlerse o kadar zarar görmeyeceklerine inanıyorlar. Türk vatandaşlarının seyahatlerinin toplamı olarak Türkiye İstatistik Kurumu tarafından verilen rakamı yerli turist sayısı olarak yorumluyorlar.

Ziyaretçiden turist çıkar mı?

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği; “Yerli turizm hareketini 2016 yılında 16.5 milyondan 20 milyona çıkaracağız” diye hedef koyuyor. Oysa bunlar turist değil ki!
Türkiye’de her dört kişiden üçü yakınlarını ziyaret amacı ile seyahat ediyor. Otellerde değil akrabalarının, arkadaşlarının yanında konaklıyor. Yurtiçi seyahat harcamalarının sadece yüzde 8.4’ü paket tur alınarak gerçekleşiyor.
Oysa Acenteler Birliği otobüs, uçak bileti alan herkesi neredeyse turist sayıyor. Yani iki bayram bir de yıllık izinde ailenle dört kişi memlekete gitseniz 12 yerli turist sayılıyorsun. Oysa otelde değil, ailenin yanında kalıyorsun.
Eh ne yapalım? Kendi kendimizi kandırır, gelen Suriyelileri de turistten sayarsak hedefleri tuttururuz.