Diktatörlük ayıbı sinmiş. Devrik utancı bulaşmış. Döküntü olmuş. Döküntünün de döküntüsü. İlk sahibi 23 yıllık, korkak, pısırık, pespaye bir diktatör. Kendi ülkesinden kaçmış. Halkına güvenememiş, Suudi Arabistan Kralı’na sefilce yamanmış. Suudi Kralı’nın eteği altına sinmiş, bir tarla sıçanı gibi korkak yaşıyor. İşte bu devrik diktatörün döküntü uçağı Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin VIP’ine girdi.
Sefillik uçağa da siner.
Sefillik, sefillikle buluştu.
THY; Tunuslu devrik diktatörün döküntü uçağını satın aldı ve büyükler  binsin diye “devletin VIP uçak filosuna” kattı.
Bin Ali’nin döküntüsü!
Saltanat potasında eridi!

*  *  *

Zaten kriz gelmiş, Türkiye’yi delip geçiyordu. Turist gelmiyor. Turist gitmiyor.  THY yönetimi, bu krizli günleri hiç düşünmemiş, şiştikçe şişmişti. İhtiyacından fazla uçak satın almış. Toplam dış borçları 400 milyar doları aşan Türk şirketleri içinde birinci sırada dolar borçlu şirket THY olmuştu. Türkiye’de dolar kuru bu kabaran borçlar yüzünden 3.60’lara kadar çıkıyor ve THY tamamen batmamak için 30 uçağını hangarlara çektiği sırada 77.8 milyon dolar ödeyip Tunuslu devrik diktatörün uçağını Türkiye’nin VIP hangarına koyuyordu.
VIP, saltanat demek.
Türkiye batıyor.
VIP uçak sayısı:
12’den 13’e çıkıyor.

*  *  *

Doluşup binecekler.
Bin Ali’nin eski uçağı ile Arabistan’a Suudi Kralı’nı ziyarete gidecekler. Suudi Kralı’nın etekleri altına saklanmış diktatör eskisi Bin Ali’ye “sen bu uçağı yoksul Tunus halkının vergilerinden toplanmış parayla dolar ödeyip aldın. Dolar ödeyip Louis Vuitton adlı dekorasyon şirketine geniş yatak odalı, duşlu, özel büyük salonlu,  yanında götürdüğün gazetecilere söyleşi odalı olarak döşettin. Şimdi bu uçağı biz satın aldık, binip Arabistan’a geldik...” demiş olacaklar.
Bin Ali, ne düşünecek?
Döküntümün,  yeni sahibi!
Halime bak!
Halinden utan!

*  *  *

Döküntü VIP uçak alındı.
Aynı gün!
Benzinin litresi 5 TL’yi aştı.
VIP uçaklar benzin yutuyor.
Benzin petrolden çıkıyor. Petrol dolarla dışarıdan alınıyor. Reklam yapmak isteyen esnaflar, “bozdur dolarını, getir makbuzunu  bedava ayran iç... bozdur dolarını, göster makbuzunu beleşe beş kilo mandalina senin...”  çabalarıyla  dolar kurunun daha da yukarı gitmesini önleyemeyecekler. Çünkü  “bu döküntü VIP uçak benzin yutarak yani dolar yutarak uçacağı için” ve her uçuş cari açığı (başkasının parasını yiyerek geçinme) besleyeceği için dolar yükselmeye devam edecek.
Bilmiyordum.
Umre tarifesi de dolarla imiş.
Niçin dolarla?
Ayet mi var?
Hadis mi var?
Diyanet dün Umre tarifesini TL’ye çevirdi. 1 doları: 3.60 saydı. Umre tarifesini 14 yıldır dolarla yapan ve benzinin litresinin 5 TL’yi aştığı gün devrik diktatör Bin Ali’nin uçağını VIP hangarına katan kafa yapısı, Türkiye piyasalarında yakın gelecekte 1 doların  4.00 TL sınırını zorlamasını da önleyemez.  Çünkü bu kafa “uzaya fırlatılan Göktürk-1 uydusunun yüzde 100’ünü yerli yapmayı ve onu Fransız Guyanası’na dolar ödeyip fırlatmak yerine Ankara’da yüzde 100 yerli fırlatma istasyonu kurabilmeyi” düşünemez.
Bu kafa döküntü!
Döküntü VIP uçak alır.
VIP saltanatı genişletir.
Önce yerli uydu yapayım.
Önce yerli istasyon kurayım.
Diye düşünemez.
Başkasının yaptığı uyduyu uzaya başkasının fırlatma istasyonundan gönderir. Uzayda dev adım attık diye övünür.