Arap atasözüne geldi dayandı. Arap atasözü; “Deve, yol alırken hörgücünü görebilseydi, utancından düşüp ölürdü” diyor. Bugünlere “deve hörgücü modeli ile ekonomik büyüme yolu” izlenerek gelindiği için son 14 yıldır her değişen başbakan gibi Binali Yıldırım da “Tek yol büyüme... Yatırım... Üretim... Aziz şehitlerimiz... Canımız esnafımız... İşsizliği azaltacağız...” diyerek ne güzel tatlı ekenomi-politik masallar anlatıyor.
Vergiyi tüketime yükle.
Yandaş şirketin önünü aç.
Emeği ucuzlat.
İşsiz sayısını artır.
Maaşı, ücreti baskıya al.
Yatırımları yerli ve yabancı şirketlere; “Benim yanımda olanı ve her fırsatta gazetelere teşekkür ilanı vereni abat ederim (zenginliğe kavuştururum), bana karşı dikleneni berbat ederim (ekmeğe muhtaç yaparım) ortamı yaratarak” dağıt.
Sağa sola kibirlen.
Not şirketine posta at.
Ekonomik büyüme; işte “hörgücünü görmeden yol alan deve misali...” buraya kadar...  Dün Adana gibi 90 yıllık sanayi, ticaret, tarım, turizm şehrinde “iş var diye duyan koştu” geldi.

* * *

Kuyruklar oluştu.
Erkek, kadın.
Genç, ihtiyar.
Eğitimli, eğitimsiz.
Duvar diplerine, kaldırım çıkıntılarına, kapı ağızlarına “kuş oturuşu” çömelip başvuru sırasının gelmesini beklediler. Türkiye’nin dördüncü büyük şehri Adana ilçe milli eğitim müdürlükleri okullarda temizlik yapacak işçiler alacaktı. Asgari ücretle sadece 125 kişinin alınacağı işe 2 bin 600 kişi başvurdu.
Ekonomik kriz büyüyor.
İşsizlik alev oldu.
Birikiyor...
Birikiyor...
Geriliyor...
Geriliyor...
Öyle bir patlayacak ki “hörgücünü görüp utanmaya fırsat bulamadan” biz ne yaptık diye başlarına, dizlerine vuracaklar.
Dünya’da işsizlik azalıyor.
Türkiye’de sürekli artıyor.

* * *

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine  göre dünya işsizliği 2013 yılında yüzde 6 iken 2014 yılında yüzde 5.9’a indi.  Türkiye’de ise 2014 yılında yüzde 9.9’a çıkarak sürekli yükseldi.
Kentler işsiz deposu.
Mahalleler işsiz yatağı.
Nüfus artışı; yeni evlenen gelinlik kıza “en az 3 çocuk isterim” diye teşvik edilirken; ekonominin deve hörgücü modeli artan nüfus için yeni iş olanaklarını yeterince yaratamıyor.
Büyümemiz yeterli değil.
Gelişmiş ülkeleri yakalamamız, bu büyüme ile hayal olmasına rağmen başta Cumhurbaşkanı, başbakan, ekonomiden sorumlu bakanlar ve abad edilmiş işadamları, “o kadar muazzam kalkınıyoruz ki, başta Almanya olmak üzere tüm Avrupa ve ABD Türkiye’yi çekemiyorlar” diye yalan-dolanla halkı uyutmaktalar.
İşte Adana örneği!
Dün yaşandı.
Asgari ücretle üstelik sadece 8 aylığına geçici çalışacak 125 temizlik işçisi alınacaktı, 2 bin 600 kişi başvuru yaptı.
Deve hörgücü modeli çöktü!