Cumhurbaşkanı’nın kızıyla evli Enerji Bakanı Berat Albayrak , önce Çin’e gitti. Giderken “devletin elinde kalan son şirketleri, yer altı ve yer üstü zenginliklerini” yerli yabancı özele satan Özelleştirme İdaresi Başkanı’nı ve Yatırım Destek Ajansı Başkanı’nı da yanında götürdü.
Çin’de gezdirildiler.
Çin kömürcülüğünü tanıdılar.
Yeni nesil kömür çıkarma teknolojisini ve yeni nesil nükleer santrallerin tasarımda (dizayn) ulaştıkları muazzam boyutu incelediler.
Hayran hayran baktılar.
Çok etkilendiler.
Milli damat Enerji Bakanımız, geçen hafta Ankara’da iktidar yanlısı gazetelerin “Söyleneni allayıp pullayan yazan yazarlarını” topladı ve Türkiye’nin yeni paradigması “Kılçıksız Sunma Modelini” açıkladı.
Aynen yazdılar.
Milli damat demiş ki:
“Yabancı sermaye gelsin.
Üzmeyeceğiz.
Kılçıksız sunacağız.”

*  *  *

Daha önce yani son 14 yıl içinde sunulan devlet fabrikaları, limanları, santralleri, doğal gaz şirketleri, elektrik dağıtım firmaları, devlet imtiyazları; ne kadar kârlı varlık varsa hepsi “kemiksiz lop et” halinde kapış kapış satılmıştı.
Pazarlama tekniği!
Bol yeni reklam.
Bol yeni ışıklandırma.
Komisyonları bol tutma.
Adı bu kez “Kılçıksız” oluyor.
Satışlar yine patlıyor.
Yeter ki elinde malın olsun.
Türkiye’nin altı kömür.
Gelsin Çin sermayesi.
Çin teknolojisi.
Kılçıksız alsın, işletsin.

*  *  *

Yeni paradigma “Kılçıksız Sunma Modeli”, Türkiye’ye para ve varlık akışında büyük tıkanma yaşandığı için kulaklara üflenmiş olmalı. Türkiye’nin bütün yer altı potansiyeli; madenler ve kömür yatakları, “YER ALTI A.Ş” ve Türkiye’nin bütün yer üstü potansiyeli; nehirler, ırmaklar, göller, barajlar, ormanlar, ağaçlar, kuşlar, rüzgar, güneş ne varsa “YER ÜSTÜ A.Ş” ve buna ilaveten Türkiye’nin elde kalan son varlıkları; Aselsan, Havelsan, MKE, TOKİ ile diğerleri “VARLIKLAR A.Ş” adlı şirketlere dönüştürülüp yabancı sermayeye “Kılçıksız olarak” sunulacak ki durma noktasına gelen dış para akışı yeniden canlansın.
14 yıl sata sata geçti.
Bir 14 yıl daha.
Sata sata geçsin.

*  *  *

Bu durumda; Çin şirketlerinin Türkiye’ye gelip kömür çıkarması, çıkardığı kömürden elektrik üretecek santraller kurması ve ürettiği elektriği devlete kârlı olarak satabilmesi için “Kılçıksız sunum” gerekiyor.
Yani alım garantisi.
Ve garantili yüksek fiyat.
Böyle bir alım garantisi olmaz da şu anda 4 sente inmiş elektriğin kilovat saati söz gelimi 7 sentten daha yukarıda tutulmazsa... 10 yıl olan alım garanti süresi 20 yıla çıkarılmazsa... Çin aklı niçin Türkiye’ye gelsin? Yabancı banka yeni kömür santralleri için Türkiye’ye niçin kredi (faiz hariç 30 milyar dolar gerekiyormuş) açsın? Şu anda bankalar bu sektöre eskiden verdikleri 50 milyar doları geri almak için “Kılçık yutmuş gırtlağa” döndüler, ıkınıyorlar, zorlanıyorlar.
Kılçıksız satışlar başlıyor.
İzleyin.

SÖYLEŞİ

2 soru!

Enerji Bakanı ile “ATA uçağı”na binip Çin’e giden ve bir hafta boyunca sabah akşam beraber yiyip beraber gezen gazeteciler Bakan’a nedense halkın çok merak ettiği 2 soruyu sormadılar. Cevabını alıp yazmadılar. Soru 1: Doğal gaz metreküp fiyatı 11 dolardan 5 dolara düştüğü halde bütün kış boyunca niçin halkın kullandığı doğal gazın fiyatı düşürülmedi? Soru 2: Enerji Bakanlığı’na bağlı Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) kara para aklama, vergi kaçırma merkezi Jersey Adaları’nda niçin şirket kuruyor?