Bilim adamları “öğrenme süreçlerini” hep merak ettiler. İnsan, hayvan, balık, böcek, tüm mahlukat aynı. Deniyor. Görüyor. Öğreniyor. Sözgelimi ormanlar kralı aslan, kuyruğunun dibini merak ediyor.
Çekiyor.
Çekiyor.
Bakıyor.
Kendi dibine gelmiş.
Sözgelimi ormanların kurnazı tilki, kuyruğunu merak ediyor.
Çekiyor.
Çekiyor.
Bakıyor.
Kendi dibi.
Eşek de, öküz de,  zebra da, zürafa da; kuyruğu çek, çek bittiği yerde kuyruk sokumu olan kendi dibine ulaşıyor. 100 yıl önceye gidip, kuyruğu çek, çek bugüne getirmeye çalış aynı. 100 yıl öncesinin içi çürümüş padişahlığını yeniden cilalayıp oya çeviririm umuduyla; “bağırsam sesi duyulacak adaları verdiler, bunun neresi zafer...” diyerek kuyruğu çekmeye başlıyor...
Çekiyor...
Çekiyor...
Bakıyor...
Kendi dibi!
Seslenme uzaklığındaki 12 adalar, Lozan’da değil yeniden cilalamaya çalıştığı padişahlık sırasında elden gittiği gibi kendi iktidarı döneminde İzmir, Aydın ve Muğla’dan uzansan tutacak kadar yakındaki 17 adaya Yunan
askeri bayrak dikmiş.
Ses çıkartmamışsın.

* * *

Allah yardım etsin!
Ne çilekeş çekiştir!
Beyaz takkeli kainat imamı Fetullah’ın, son 14 yıl içinde orduda, yargıda, eğitimde, sağlıkta, basında ve her yerde nasıl ve kimlerle sızıp çöreklendiğini bulmak için kuyruğu çekiyor, çekiyor, bakıyor kuyruk; 12 AKP’li milletvekilinin Pensilvanya’ya Fetullah’ın elini öpmeye gittiği hatıra fotoğrafına lehimli.
İnlerine gireceğiz demişti.
Yanında gizlenmiş çıktılar.
Orduya:
15 bin Fetullahçı sızmış.
Polise:
25 bin Fetullahçı girmiş.
Yargıya:
35 bin Fetullahçı vidalı.
Eğitime:
55 bin Fetullahçı kaynamış.
Devlete:
155 bin Fetullahçı lehimli.

* * *

Fetullah sızıntıları ile vidalılarının kuyruğunun nereden başladığını bulmak için çekiyor... Çekiyor... Kendi dibine ulaşıyor. 15 Temmuz kanlı kalkışmasının kilit isimlerinden, çok şey bilen Adil Öksüz, darbenin planlama merkezi Akıncı Üssü’nde yakalandığı gün serbest bırakılıyor. Adam helaya gidip elindeki flaş belleği oraya saklıyor, heladan çıkıp cep telefonuyla aramalar yapıyor. Jandarma karakolunda ağırlanıyor. Adliyede selamlanıyor. Adam 60 gündür yakalanamadı. Belli ki kuyruk sokumu içeride. İktidar partisi önde gelenlerinin 14 yıldır; “Dini bütün(!) adam... Dava arkadaşımız...” diyerek yere göğe koymadığı  bu adamın elinde, kim bilir, kuyruğun dibinde birlikte çekilmiş ne hatıra fotoğrafları vardır. Bu yüzden mi yakalanamıyor?
Kuyruğu çekiyor...
Çekiyor...
Elinde kalıyor...
Bu yüzden OHAL’e 3 ay yetmez... 6 ay yetmez... 9 ay yetmez.. 12 ay bile yetmez... Ne olacak, hangi hedeflere ulaşılacak da “OHAL’e ihtiyaç kalmadı” denilecek? Neler olacak da “darbe girişiminin ikincisinin gelme tehlikesi artık bitti” diyecekler?