Fotoğrafa ve altındaki habere baktım. Aklımdan yıldırım hızıyla bu haberin başlığı; “Su Bakanı yozlaşma bataklığında boğulurken ve çırpınırken görüldü” olmalıydı cümlesi aktı geçti. Aklım beni alıp 22 yıl öncesine (1994) götürdü. Bugünkü Orman ve Su Bakanı Veysel Eroğlu, İSKİ’ye (İstanbul Su ve Kanalizasyon İşletmesi) yeni genel müdür olmuştu. İTÜ’de profesördü ve parti başkanı Necmettin Erbakan’ın arzusuna uyularak, bütçesi birkaç bakanlıktan yüksek, İSKİ’yi yönetmeye uygun görülmüştü.  Anadolu çocuğu bu genç profesör,  “iktidar yozlaşması, iktidar yorgunluğu, iktidar çürümesi, devleti hortumlama, kamu malını çalmanın zirve yaptığı İSKİ’yi” nasıl ayağa kaldıracaktı? Projeleri neydi? Dinlemek, öğrenmek, okurlara yazmak için görüşme gün ve saati aldım.  İSKİ’nin Aksaray’daki binasına gittim. Küçük bir odada beni kabul etti.  Yanlışlar yapıldığını, kaynakların savrulduğunu, İzmit Belediyesi’nin israfçı ve çok pahalı bir baraj yapmak için İstanbul Belediyesi’nin bu barajın yapımını destekleme mecburiyeti altına sokulduğunu anlattı.  Öğlen olmuştu. Evden getirdiği yemeği yedi. Bende “kamu parasına titizlik gösteriyor” izlenimi bıraktı. Ayrıca “şehir otobüsü ile gelip gidiyor, makam aracı istemedi” demişlerdi.
Bu 22 yıl önceydi.
İSKİ görevini tamamladı.
DSİ Genel Müdürü yapıldı.
Partisi onu Milletvekili seçtirdi.
9 yıldır Bakan.

*  *  *

Dün fotoğrafa baktım.
Biri uçaktan iniyordu.
Lacivert elbiseliydi.
Gevrek gülüşlüydü.
Bakan uçağın merdivenlerindeyken eline sarılmak için hamle etmiş bekleyenler vardı. Uçağın burun kısmında “ZİVER  AVIATION INC” yazmaktaydı. İnternetten baktım; “VIP uçuş hizmeti veren” özel bir havacılık şirketiydi.
VIP!
Yani!
ÇÖK!
ÇOK ÖNEMLİ KİŞİ!
Kamu parasını gözeterek evinden işine şehir otobüsü ile giden idealist profesör, 22 yıllık iktidar koltuğunun sunduğu imkanların gücüyle günlük kirası “40 bin dolar mı- 50 bin dolar mı” bilmiyorum özel uçakla TOKAT’ a “VIP olup” gelmişti. Habere gazetenin editörü şu başlığı koymuştu: “Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, ‘Irak konuşuyor ama kendi sınırlarını koruyamıyor’ dedi”
Ama asıl haber bu değildi.
Yanlış başlık açılmıştı.
Asıl haber; Bakan Tokat’a özel VIP uçak ile toplu temel atma töreni için geldi. Ayağının tozu ile ilk olarak Şeyh Şirvani Türbesi’ni ziyaret ederek dua etti.

*  *  *

VIP uçak bakanlığın parasıyla kiralanmışsa bakanın Şeyh Şirvani Türbesi’ni ziyaret etmesi; “22 yıllık iktidar kirlenmesinin ve iktidar yozlaşmasının” göstergesiydi. Hayır bu VIP uçak, bakanlık parasıyla değil de temeli atılan neyse onun sahibi şirketlerce kiralandıysa o zaman da bu “örtülü rüşvet alma” sayılırdı. Çünkü Bakan, VİP uçağı ile geldiğini gizleyip şeyh türbesine yüz sürmeye  giderek ve bunu da gazete ve TV yoluyla  halka reklam ederek; inanmış insanların oyunu avlama peşindeydi. Bu durum da “22 yıllık iktidar kirlenmesi ile iktidar yozlaşmasının” şaha kalkmış noktasıydı. ÇOK ÖNEMLİ KİŞİ (VIP) uçağı ile Tokat’a gelen Bakan, dua etmek için eğildiği şeyh türbesi mermerinin üstünde çakılı vasiyet tabelasında: “Bizi sevenler, kabrimizin üzerine türbe yapmak suretiyle bu aczi diğer Müslümanlardan ayırmasınlar. (Abdülmecid-i Şirvani)” yazıyordu.

*  *  *

Allah beni affetsin!
Şeyh’in bir kerameti olsaydı!
Bakan’ın çarpılması gerekirdi.
Çünkü “bana türbe bile yapmayın” diye vasiyet etmiş Şeyh’e VIP uçağı ile duaya gelen Bakan’ın amacı “başkanlığı ve idamı birlikte getirecek” oyları çoğaltmaktı.
İktidar yozlaştırır.
Çürütür.
Kirletir.
Başkanlık!
Daha hızlı yozlaştırır.
Daha hızlı kirletir.