Ülkemizde 2016 yılı her bakımdan; ciddi problemlerin yaşandığı ve yaşanmaya devam ettiği bir yıl olmuştur. Terör olayları, darbe girişimi, ekonomik durgunluk, işsizlik ve Türk Lirası’nın değer kaybı ilk aklımıza gelenlerdir.
Hükümet, ekonomik durgunluğa ve daralmaya çeşitli çözümler aramaktadır. Bu konuyla ilgili olarak geçen haftaki yazımızda bahsettiğimiz “Proje Bazlı Teşvik Sistemi” yürürlüğe konulmuştur. Bugün ki yazımızda Kanun Hükmünde Kararname ile yürürlüğe konulan “Cazibe Merkezleri Programı” ile ilgili ayrıntıları siz değerli okuyucularımız ile paylaşacağız.

Programın Amacı

KHK/678 sayılı “Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname” ile görece az gelişmiş bölgelerdeki yatırım ortamını canlandırarak istihdam, üretim ve ihracatı artırmak yoluyla bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmak amacıyla “Cazibe Merkezleri Programı” yürürlüğe konulmuştur. Buna göre;
- Kalkınma Bankası, Cazibe Merkezleri Programı kapsamında; arsa temini, altyapı işleri ve bina inşaatı ile ilgili iş ve işlemler için söz konusu kaynağı öncelikle Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıklarına, il özel idarelerine, belediyelere olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşlarına veya organize sanayi bölgeleri tüzel kişiliklerine kullandıracaktır.
- Cazibe Merkezleri Programı kapsamındaki illerde kurulacak çağrı merkezleri ve veri merkezleri, yatırımlarda devlet yardımları hakkındaki kararlar kapsamında, kurulduğu bölgenin bölgesel teşviklerinden, herhangi bir asgari yatırım tutarı şartı aranmaksızın söz konusu kararlarda belirtilen usuller çerçevesinde faydalandırılacaktır.
- Cazibe Merkezleri Programı kapsamında; yeni yatırım projeleri için veya yarım kalmış ya da yatırımı tamamlanarak işletme sermayesi yetersizliği nedeniyle işletmeye geçememiş veya kısmen geçmiş yahut başka sebeplerle faaliyet göstermeyen tesislerin yeniden ekonomiye kazandırılması için yatırım ve işletme dönemi destekleri sağlanacaktır.
- Cazibe Merkezleri Programının uygulanacağı iller ile bu Program kapsamındaki;
a) Danışmanlık Hizmeti Desteği,
b) Bedelsiz Yatırım Yeri Tahsisi Desteği,
c) Anahtar Teslim Fabrika Binası Yapım Desteği,
ç) Faizsiz Yatırım Kredisi Desteği,
d) Faiz İndirimli İşletme Kredisi Desteği,
e) Üretim Tesislerini Taşıma Desteği,
Ayrıca atıl vaziyetteki kamu binalarının çağrı merkezi ve veri merkezi olarak kullanımının tahsisi, çağrı merkezi ve veri merkezi binası yapım desteği ve veri merkezlerinde ihtiyaç duyulan telekomünikasyon altyapısına da aşağıdaki kapsamda destek sağlanacaktır.
- Çağrı ve Veri Merkezleri Yatırım Desteği,
- Veri Merkezleri için Enerji Desteği.

1

Hangi iller cazibe merkezi oldu?


1) Elazığ, Malatya, Adıyaman, Tunceli, Bingöl illeri Elazığ merkezli,
2) Erzurum, Erzincan, Gümüşhane, Bayburt illeri Erzurum merkezli,
3) Van, Hakkari, Muş, Bitlis illeri Van merkezli,
4) Ardahan, Kars, Ağrı, Iğdır illeri Kars merkezli,
5) Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt, Şırnak illeri Diyarbakır merkezli, olacaktır.
Cazibe merkezli iller olarak ilan edilen; yukarıdaki 23 il ülkemizin doğu ve güneydoğusunda yer alan ve terör olaylarının oldukça yoğun yaşandığı illerdir. Keşke Bakanlar Kurulu’nun cazibe merkezli il olarak belirlediği iller, bir anda cazibe merkezi haline gelse.…
Ülkemizde son on yılda bu bölgeler ile ilgili onlarca teşvik paketi açıklandı ve hiçbirisi başarılı olamadı. Bu düzenlemeleri yapanların aşağıdaki soruları kendilerine sorup, verecekleri cevaba göre hareket etmelerinde fayda vardır. Böylece zaman ve emek kaybı yaşanmayacaktır.
- Can ve mal güvenliğinin olmadığı bir ile, hangi yatırımcı para yatıracaktır?
- Nitelikli iş gücü ve kaliteli enerji problemini nasıl çözeceksiniz?
- Bu fabrikalarda çalıştıracağınız teknik eleman ve mühendisler, çocuklarını hangi okullarda okutacaklardır?
- Bu fabrikalarda üretilen ürünleri, alıcılara hangi yollar ile ulaştıracaksınız? Limanınız var mı?
- Aynı malı üreten iki fabrika düşünelim; birisi Kocaeli’de birisi Şırnak’ta olsun. Bu iki firmanın hangisinin nakliye maliyeti yüksek olur?
Soruları bu şekilde uzatmak mümkün. Görünen odur ki, yukarıdaki soruların cevabını doğru bir şekilde bulduğumuzda, nehirleri tersine akıtmaya çalışmayacağız.